natanz atomlétesítmény irán
Globál

Úgy tűnik, Irán valamit nagyon rejtegetni kezdett az atomlétesítményei körül

MTI
Irán keddtől hivatalosan is korlátozni kezdte az együttműködést a nukleáris létesítményeket ellenőrző nemzetközi szakértőkkel - jelentette az iráni állami televízió.

Egyelőre továbbra sem világos, hogy Teherán pontosan milyen módon fogja korlátozni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek hozzáférését.

A NAÜ kedden ismertetett jelentésében közölte, hogy Irán 17,6 kilogramm 20 százalékos dúsítású uránt állított elő, ami nagyjából megfelel az iráni atomtörvényben rögzített havi tíz kilogramm mennyiséggel kezdve januártól.

Összességében pedig a teljes uránkészletét majdnem három tonnára gyarapította. November 2-án az iszlám köztársaság még 2442.9 kilogrammal rendelkezett. Az atomalku ugyanakkor legfeljebb 202,8 kilogramm legfeljebb 3,67 százalékos dúsítású engedélyez számára.

A szervezet kedden a negyedéves jelentésén kívül egy másodikat is közzétett, amelyben nehezményezte, hogy a teheráni vezetés eddig nem válaszolt kérdéseire két iráni létesítmény tavaly történt átvizsgálása során kimutatott uránrészecskékkel kapcsolatosan.

Irán azt jelezte, hogy többé nem tartja magát a 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodás úgynevezett kiegészítő jegyzőkönyvéhez, amely lehetővé teszi, hogy a NAÜ ellenőrei - akár váratlanul is - bármilyen iráni létesítményt vizsgálhassanak, amelyet szükségesnek tartanak megnézni.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója vasárnapi iráni tárgyalásai után azt közölte, hogy egy ideiglenes technikai megállapodás értelmében a NAÜ szakértői még folytathatják a szükséges ellenőrzéseket az iráni nukleáris létesítményekben, viszont előre be nem jelentett ellenőrzéseket nem végezhetnek.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter korábban azt mondta, hogy nem fogják továbbítani a nukleáris létesítményekben működő kamerák felvételeit a NAÜ-nek. Az iráni atomenergia-ügyi hivatal szerint a felvételeket három hónapig megtartják, de törölni fogják, ha nem oldják fel a Teheránnal szembeni szankciókat.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége idején, 2018 májusában egyoldalúan kilépett az Iránnal kötött atomalkuból, és azóta újra szankciókkal sújtja Teheránt. Irán azóta több ponton is, fokozatosan kezdte megsérteni az egyezmény rendelkezéseit. Az utóbbi hetekben újrakezdte a 20 százalékos dúsítású urán előállítását.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője hétfőn arról beszélt, hogy Teherán nem enged az amerikai nyomásnak, és nem fogja feladni atomprogramját. Azt mondta, ha szükséges, akkor akár 60 százalékos dúsítású urán előállítására is képesek. Hamenei hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem atomfegyver gyártására törekszenek, nukleáris programjuk kizárólag békés célokat szolgál az energiatermelés és az orvostudomány terén.

Címlapkép: Getty Images

mobil mobilbank netbank
érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
elon musk