orvos maszk
Globál

Új mutánsok Magyarországon: a cseh és egy ahhoz hasonló koronavírus-mutáns is megérkezett hazánkba

Portfolio
Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján közölte: a közösségi terjedésben lévő brit mutáns mellett két másik variánst is azonosítotak. A cseh, és a csehhez hasonló variánsról nem közölt részleteket, de azt tudhatjuk: Csehország egészségügyi rendszere rendkívül túlterhelt, az összeomlás szélére került.

Magyarországon eddig három vírusvariánst azonosítottak: a brit mutáns közösségi terjedésben van, ezen kívül a cseh variánst és a csehhez hasonló harmadik variánst is azonosítottak. 

- mondta Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Ezeket a variánsokat arról az országról nevezik el, ahol először megtalálják őket.

A mutánsok felfedezésének jelentősége abban áll, hogy jelentősen megváltoztatják-e a vírus szerkezetét és az arra adott immunválszat, a vírus oltással szembeni és járványügyi viselkedését. Viszont számos olyan variáns van, amely járványügyi szempontból vagy vakcina szempontból nem okoz nagyfokú eltérést, irreleváns a jelenléte. 

Müller Cecília többet nem árult el az itthon felfedezett két új variánsról, viszont aggodalomra adhat okot, hogy Csehországban a hírek szerint összeomlás szélére került az egészségügyi ellátó rendszer, az intenzív osztályok megtelnek, és egyre több kórházi kezelést halasztanak el a koronavírusos esetek felvétele miatt. 

A cseh helyettes-egészségügyi miniszter szavai szerint

az egészségügyi kapacitás közel a teljes kimerüléshez. Ez precedens nélküli esemény Csehországban. Nincs rá semmilyen mód, hogy az eddigi szabályok szerinti ellátást biztosítani tudjuk.

A Bloomberg beszámolója szerint Csehország a szomszédos országok segítségét kéri az egészségügyi ellátás biztosításához. 

Az MTI beszámolója szerint a tárca honlapján kedd reggel közzétett kimutatás szerint a kórházakban több mint 6500 Covid-19-beteget kezelnek, akik közül 1329-nek az állapotát súlyosnak minősítették asz orvosok. A járvány tavaly márciusi kitörése óta ezek a legmagasabb kórházi számok és az utóbbi napokban folyamatosan emelkednek. A kór csehországi halálos áldozatainak száma már meghaladja a 19 500-at. Az aktív fertőzöttek száma tovább növekszik, jelenleg a számuk 121 ezer.

A hétfői szűrések 11 233 új fertőzést mutattak ki, ami mintegy 2300-al több, mint egy hete volt. A járvány terjedését mutató index 1,18-ra emelkedett, ami a terjedés gyorsulását jelzi. A hivatalos százpontos kockázati index 75 ponton van, ami a negyedik sáv felső határa. Az országban érvényes óvintézkedések továbbra is a legsúlyosabb, ötödik sávnak felelnek meg.

Az esetszámok csökkenése úgy néz ki - feltehetően az új variánsok miatt - megállt globális szinten is, ez már a harmadik hullám elindulásának jele lehet. 

Az MTI azt írta: 

a szűrések és a laboratóriumi vizsgálatok alapján a szakértők megállapították, hogy országszerte már jól kimutatható a veszélyesebb brit változat terjedése, illetve az, hogy a fertőzés egyre inkább a fiatalabb korosztályok körében is megjelent.

Tegnap Müller Cecília az itthon felfedezett variánsokat még nem nevezte meg, ugyanakkor elmondta, hogy az új variánsok sokkal fertőzőképesebbek. Ráadásul mostanra az is kiderült, hogy arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba az egyes mutációk miatt. Ez azt jelenti, hogy kórházi kezelésre van szükségük, mert súlyosan zajlik náluk a betegség.

Ugyanakkor megoszlanak a vélemények arról - legalábbis a brit mutáns kapcsán - hogy a vírus okozta betegség valóban súlyosabb vagy halálosabb lenne. A brit variáns kapcsán a brit kormány tudományos főtanácsadójának január 22-i nyilatkozata szerint ugyanakkor vannak arra mutató - egyelőre nem egyértelmű - jelek, hogy a koronavírus brit variánsa a korábbi változatnál valamivel több halálesetet okozhat.

Tanulmányaik szerint például a hatvanas éveikben járó férfiak esetében ezer koronavírus-beteg közül az eredeti vírusváltozattal történt fertőződés esetén hozzávetőleg tíznek, az új koronavírus-variáns okozta fertőződés esetén mintegy 13-14-nek a halála valószínűsíthető.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezekkel a számokkal kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság, sok vizsgálat szükséges annak kiderítésére, hogy ez valóban így van-e.

A nyilatkozat másnapján több, az idézett tanulmányt ismerő vagy annak elkészítésében részt vevő kutató azt nyilatkozta, talán korai volt messzemenő következtetéseket levonni az első eredményekből, de minden estre vizsgálják a kérdést.

frankfurt
5g_mobiltorony
koronavirusvakcina_oltas
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
korona_vilag