Előfizetői tartalom

Joe Biden gyilkossággal vádolja a Közel-Kelet egyik legbefolyásosabb emberét, de nem mer vele szakítani

Palkovics Máté
Egy pénteken napvilágot látott amerikai hírszerzési jelentés szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg hagyta jóvá azt az akciót, melynek során Isztambulban meggyilkolták Dzsamál Hasogdszi, rendszerkritikus újságírót. A merénylet nagy port kavart nemzetközi porondon és sokan már az esemény másnapján a szaúdi koronaherceget sejtették mögötte, úgy tűnik, ezek a gyanúk most megerősítést nyertek. Az is kiderült azonban, hogy fölösleges arra várni, hogy felelősségre vonják a szaúdi trónörököst, annak ellenére, hogy számos nemzetközi szervezet szorgalmazta ezt. Külön figyelmet érdemelnek az események fényében a szaúdi-amerikai kapcsolatok, amelyek ha át is hangolódnak valamelyest Joe Biden alatt, a gazdasági és politikai realitásokat figyelembe véve nem várható szakítás a két állam között.

„Úgy ítéljük meg, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg hagyott jóvá egy olyan, Isztambulban végrehajtandó műveletet, amelynek célja Dzsamál Hasogdzsi, szaúdi újságíró elfogása, vagy meggyilkolása volt" – így kezdődik az a pénteken nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési jelentés, amely az újságíró 2018-as meggyilkolásának felelőseit firtatja. A dokumentum...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái