oltás vakcina koronavírus covid-19 long covid
Globál

A koronavírus-oltás meglepő hatása: a long covid betegeken is segíthet a vakcina

Portfolio
Egyelőre megbízható, széles körű kutatási eredmények nem születtek a területen, de több orvos arról számolt be, hogy a krónikus COVID-tünetekkel küzdő betegeik jobban lettek, miután beoltották őket - írja a The Verge. Pedig ennek ellenkezőjétől is tartottak.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Daniel Griffin, a Columbia Egyetem kutatója és klinikusa arról számolt be, a COVID-19 tüneteivel krónikusan küzdő betegeit elkezdték beoltani, és sokan arról számoltak be közülük, hogy végre jobban érzik magukat.

A kollégáimtól sms-eket és üzeneteket kezdtem el kapni arról, hogy a ti long covidos betegeitek is jobban vannak az oltás után?

A szakorvos a beoltott pácienseit elkezdte kikérdezni erről:

Nem 100 százalékos, de nagyjából a betegek harmadánál segített

Több más orvos is, akik long covidosokat kezelnek, hasonlókról számolt be.

Az adatok széles körben nem állnak még rendelkezésre a jelenségről, egyelőre a fentihez hasonló megállapítások jórészt csak anekdotákon és kismintás megfigyeléseken alapulnak. Azonban ha az oltás valóban javít a long covidosok állapotán, az segíthet a kutatóknak is megérteni, miért maradnak meg a tünetek egyes betegeknél hosszabb távon, és hogy hogyan lehet a long covidot gyógyítani.

Az elhúzódó koronavírusos állapotnak, azaz long covidnak nincs két egyforma tünete, de ha mégis ki kellene emelni egyet, ami a legtöbb embernél jelentkezik, akkor az a bénító fáradtság. De ott vannak még az olyan tünetek is, mint légzési nehézség, köhögés, izomfájdalom, hallás- és látásproblémák, az ízlelés és szaglás elvesztése, valamint a szívet, tüdőt és beleket érintő károsodások.  Mindezek mellett mentális eredetű problémák is fennmaradhatnak, mint a depresszió, szorongás, és a zavart gondolkodás. Ráadásul a felsorolt tünetek nem csak súlyosan megbetegedetteknél állnak fent, hanem akár tünetmentesen átesetteknél is előfordulhatnak. 

Eredetileg az orvosok a long coviddal küzdők esetében még tartottak is attól, hogy az oltás esetleg nem kívánt immunválaszt vált ki, és a betegek állapota rosszabb lesz. Akik már átestek a betegségen vagy long coviddal küzdenek, azoknál már az első oltás után erősebb mellékhatások keletkeztek, ugyanis mivel a vérükben már jelen van valamekkora mértékben az antitestek, az első oltás esetükben úgy működik, mint másoknál a második oltás.

Az egyik elmélet szerint a long covidosok ugyan már nem fertőznek, a vírus illetve annak kis részei továbbra is jelen maradnak a páciens szervezetében, és folyamatosan ingerlik az immunrendszerét. Az oltás ezeket lökheti ki a testből. Egy másik elmélet szerint a koronavírus egyes betegeknél hosszabb távú immunreakciót váltott ki, az oltás pedig a kiváltott immunválasszal újraindítja az immunrendszert, és ezt a hosszan tartó választ „törli”.

Azt is érdemes lesz megvizsgálni, hogy azon túl, hogy pontosan milyen kapcsolat áll fenn a long covid és az oltások között, az egyes vakcinák milyen hatással vannak a krónikus covidra – véli Griffin. 

(The Verge)

A címlapképen egy férfit a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával oltanak be a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. március 2-án.A címlapkép forrása: MTI/Vasvári Tamás.

GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus
teheran iran

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
teheran iran