koronavirus katasztrofa autoipar brexit
Globál

Katasztrófa az, amit látunk: veszélybe került az autópiac feltámadása Európa egyik legerősebb országában

Portfolio
Hatalmasat zuhantak az autóeladások a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében hozott szigorú intézkedések miatt az Egyesült Királyságban. Ilyen alacsony februári járműértékesítési darabszámra 1959 óta nem volt példa a szigetországban. A járvány már eddig is hatalmas kiesést okozott az iparági szereplőknek, a Boris Johnson által nemrég bemutatott nyitási terv pedig még nehezebb helyzetbe hozza őket.

A járvány második hulláma, illetve az annak megfékezése érdekében hozott szigorú intézkedések még nehezebb helyzetbe hozták az autógyártókat az Egyesült Királyságban. A borzasztóan gyenge januári adatok után a Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetsége (SMMT) most közzétette a lesújtó februári számokat is, így kiderült,

MÚLT HÓNAPBAN CSUPÁN 51 312 SZEMÉLYAUTÓT REGISZTRÁLTAK, AMELY 35,5 SZÁZALÉKOS visszaesést JELENTETT 2020 februárjához KÉPEST.

Érdemes megjegyezni, hogy ez a legalacsonyabb februári értékesítési darabszám 1959 óta, abban az évben 41 471 új autót helyeztek forgalomba az Egyesült Királyságban. A teljes eddigi évet figyelembe véve pedig elmondható, hogy kicsivel több, mint 141 ezer autó került értékesítésre, amely 38,1 százalékos visszaesést jelentett az előző év azonos időszakához képest. Múlt hónapban a flottás értékesítések (-33,5%) és a magánszemélyeknek történő eladások (-37,3%) is drámaian zuhantak 2020 februárjához képest. 

Az igazi érvágást ugyanakkor nem a gyenge februári eladások jelentik majd, hanem az, hogy a brit nyitási terv értelmében az autószalonoknak márciusban is zárva kell maradniuk, holott hagyományosan ez a legerősebb hónap az új autók forgalomba helyezése szempontjából.

Fenti cikkünkben már jeleztük, hogy tekintettel a brit járvány-helyzet alakulására, illetve a Johnson-kormány döntésére, nehezen tudjuk azt elképzelni, hogy az Egyesült Királyságban sikerül majd annyi autót értékesíteni, mint amennyiről az év eleji optimista várakozások szóltak.

A most közzétette havi riportból kiderült, aggodalmunk nem volt alaptalan,

az SMMT módosította korábbi előrejelzését, már nem közel 2 millió darabos eladással számolnak, hanem úgy vélik, idén csupán 1,83 millió személyautót értékesíthetnek az Egyesült Királyságban.

A kényszerű leállások, az autószalonok bezárása jelentős veszteséget okozott az iparági szereplőknek már eddig is: az SMMT számításai szerint durván 23 milliárd fontos (durván 9 750 milliárd forint) bevételkiesésről beszélhetünk 2020 márciusa óta.

Tovább pörög az elektromos autók értékesítése

Az SMMT beszámolójából kiderült, hogy míg a belsőégésű motorral szerelt járművek eladásai nagyot estek februárban az előző év azonos időszakához képest, addig a részben, vagy teljesen elektromos meghajtású modellek értékesítései valósággal szárnyaltak. Az elérhető támogatásokon túl ebben az is fontos szerepet játszik, hogy ma már rengeteg különböző elektromos modell elérhető a brit autópiacon.

AZ AKKUMULÁTORRAL SZERELT ELEKTROMOS AUTÓK ÉRTÉKESÍTÉSE TÖBB, MINT 40 SZÁZALÉKKAL NŐTT februárban 2020 AZONOS IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST, MÍG A PLUG-IN HIBRID MODELLEK ELADÁSAI KÖZEL 52 SZÁZALÉKKAL UGROTTAK MEG.

Ehhez képest a dízelautók értékesítése 61 százalékkal, míg a benzines személyautóké közel 44 százalékkal zuhant múlt hónapban 2020 februárjához képest.

A Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetsége által közzétett statisztikákból kiderült az is, hogy múlt hónapban a Ford Fiesta volt a legnépszerűbb modell (1 645) az értékesítési számok alapján a szigetországban. A sorban a Vauxhall Corsa (1 408) a Nissan Qashqai (1 321) következett.

Címlapkép forrása: Peter Byrne/PA Images via Getty Images

fukusima
tőzsde, grafikon, trend,
GettyImages-507980012 (13)
müller cecília mti

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
natanz atomlétesítmény irán