Előfizetői tartalom

Kína sötét titka: milliókat tartanak brutális elnyomásban, totális megfigyelésben, zárt táborokban

Palkovics Máté
Évszázadokkal ezelőtt karavánutak, most új autópályák és nagysebességű vasutak szelik át Kína legnyugatibb tartományát. Hszincsiang már régen is a Kínát Európával összekötő Selyemút fontos csomópontja volt, most pedig a Hszi Csin-ping elnök által meghirdetett „Egy övezet, egy út” nevű gigaprojekt sarokkövének számít. Az utóbbi évek látványos infrastrukturális beruházásai azonban egyes beszámolók szerint egy sötét titkot igyekeznek elfedni, név szerint a régió őshonos ujgur lakosságának és más kisebbségek brutális elnyomását, amelynek eszközeit tekintve nem válogat a kínai vezetés. A hírek erőszakos sterilizációkról, internálótáborokról és a lakosság totális megfigyeléséről szólnak. Kína minden vádat tagad, a nemzetközi közvélemény pedig a mai napig nem lépett fel egységesen a kérdésben.

Az ujgurok egy nagyjából 12 millió főt számláló népcsoport, akik a Kína északnyugati részen található Hszincsiang tartományban élnek, amelynek hivatalos elnevezése Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület. Nagy részük az ország többségét kitevő han népcsoporttal ellentétben muszlim vallású, valamint saját nyelvvel és kultúrával rendelkeznek, amely elsősorban a közép-ázsiai...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái