libanon tuntetes
Globál

Szinte teljesen lebénult a tiltakozások és gazdasági problémák sújtotta ország

MTI
Az ország romló gazdasági helyzete, a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenedése és a belpolitikai csatározások miatt hetek óta tüntető libanoniak meghirdették hétfőn a "harag napját", főutakat zártak le Bejrútnál és országszerte, forgalmi fennakadásokat okozva, veszélyeztetve az oxigénszállítmányok eljutását a koronavírusos betegeket kezelő kórházakba.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Az országos megmozdulás a reggel órákban kezdődött azzal, hogy demonstrálók kisebb csoportjai égő gumiabroncsokkal és gépkocsikkal zárták le a Bejrútba vezető déli, északi és keleti utakat. Más libanoni helyszíneken is történtek útlezárások, és miután a katonák rövid időre felszabadították az utakat, a tüntetők ismét lezárták őket.

Szlejman Harun, a libanoni kórházszövetség elnöke közölte az AP hírügynökséggel, hogy egyes, koronavírusos betegeket kezelő kórházakban fogytán van az oxigén a hétvége után, amikor nincsenek szállítások. Felszólította a tüntetőket, hogy engedjék az oxigént szállító gépkocsik áthaladását, mert - mint fogalmazott - "ez élet és halál kérdése".

Libanon 2019 óta súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van, a libanoni font értéke rövid idő alatt hatalmasat zuhant, és az elmúlt napokban is folytatódott a nemzeti fizetőeszköz gyors elértéktelenedése. A bankok korlátozni kezdték a valuták felvételét és a külföldi banki átutalásokat, az egekbe szöktek az élelmiszerárak.

A politikai pártok rivalizálása akadályozza az új kormány felállását. Haszán Diáb ügyvezető miniszterelnök augusztusban, a Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás után nyújtotta be saját és kormánya lemondását, és azóta nem alakult meg új kabinet. Diab arra figyelmeztetett szombaton, hogy az ország rohamléptékben halad a káosz felé. Felszólította a politikusokat, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és alakítsanak új kormányt, amely szert tudna tenni a nélkülözhetetlen külföldi segítségre. Elemzők szerint az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet.

Az egy hete tartó országos zárlat ellenére a 6,8 milliós Libanonban - amely több mint egymillió menekültnek nyújt menedéket - nem enyhül a koronavírus-járvány, vasárnap 2377 új fertőzöttet regisztráltak, és ezzel a járvány kezdete óta 395 ezer felé nőtt a fertőzöttek száma. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 5047-en haltak bele, közülük 33-an vasárnap.

Címlapkép forrása: Marwan Naamani/picture alliance via Getty Images

GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
teheran iran