Előfizetői tartalom

A Transformers jeleneteiből összevágott propagandavideó miatt ideges a Pentagon

Portfolio
Kína nemrég közzétett egy propaganda-videót arról, hogy bombázókkal támadják az Egyesült Államokhoz tartozó Guamon található Andersen légibázist. A múlt héten kiderült, hogy a Pentagon komoly fenyegetésként értelmezi a Transformers és A Szikla című filmekből összevágott jeleneteket, olyannyira, hogy a régió amerikai haderejének főparancsnoka újfajta rakétavédelmi rendszerek telepítését szorgalmazta Guamra. Vannak elemzők, akik szerint Kína új ballisztikus rakétát is fejlesztett, mellyel kifejezetten a szigetet veszik célba, mások szerint pedig az egész csak felfújt műbalhé, amit a Pentagon csak a pénzszerzésért csinál.

Philip Davidson tengernagy, az Egyesült Államok haderejének indiai–csendes-óceáni régiós parancsnoka a múlt héten a szenátus előtt arról beszélt, hogy létezik egy kínai propagandavideó arról, hogy a kommunista ország bombázói az Egyesült Államokhoz tartozó Guamot támadják.  

A videó tavaly szeptember óta nyilvánosan elérhető a Youtube-on, az látható rajta, hogy egy kínai H-6-os bombázó a guami Andersen légibázis kifutópályáját bombázza. A videó számos olyan jelenetet is tartalmaz, melyet a kínaiak hollywoodi filmekből loptak el, mint a Transformers vagy A bombák földjén, sőt, még a videó katarzisát képező robbanást is A Szikla című filmből emelték át, ahol a San Francisco mellett található Alcatraz börtön robban fel.

Az Egyesült Államokban eleinte nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a videónak egészen addig, amíg 2021 január végén-február elején Kína el nem kezdett gyakorolni egy esetleges támadást az Egyesült Államok Dél-kínai tengernél állomásozó repülőgép-hordozói ellen. A gyakorlatban épp olyan H-6-os bombázók vettek részt, mellyel Kína a fenti videóban Guamot támadja.

A cikk tartalma

  • Kína propagandavideóban támadja Guamot
  • A Pentagon reális fenyegetésként kezeli
  • Megosztottak az elemzők

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés