autogyartas autoipar katasztrofa brexit megallapodas kilepes
Globál

Az összeomlás után felcsillant a remény Európa legtöbbet szenvedett autóipara számára

Portfolio
A brit autógyártás rengeteget szenvedett az utóbbi években, először a Brexit körüli bizonytalanság, majd a koronavírus-járvány első és második hullámának megfékezése érdekében hozott szigorú korlátozó intézkedések, valamint a globális chiphiány voltak nagyon rossz hatással az autógyártásra. Legutóbb éppen Boris Johnson és kormánya hozta nehéz helyzetbe a sokat szenvedett iparágat, a lobbi ellenére ugyanis elrendelte az autószalonok április közepéig tartó bezárását a szigetországban. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy februárban tovább zuhant a legyártott autók darabszáma az Egyesült Királyságban. A Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetségének (SMMT) elnöke viszont úgy látja, végre felcsillant a remény és a teljes évet tekintve érdemben növekedhet majd a termelés.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott szigorú intézkedések, az autószalonok bezárása, a globális chiphiány és a meghatározó autópiacokon tapasztalható keresletcsökkenés tovább nehezíti a sokat szenvedett brit autógyártás talpra állását. A Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetsége (SMMT) által közzétett legfrissebb statisztikákból kiderült,

februárban CSUPÁN 105 008 AUTÓ KÉSZÜLT NAGY-BRITANNIÁBAN, AMELY 14 SZÁZALÉKOS VISSZAESÉST JELENT 2020 AZONOS IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST.

Érdemes kiemelni, hogy az exportra előállított autók száma 8,1 százalékkal, míg a hazai piacra gyártott autók száma 34,9 százalékkal zuhant múlt hónapban 2020 februárjához képest. Ez egyben azt is jelentette, hogy az év első két hónapjában csupán 191 060 autót állítottak elő a szigetországban, amely 20,6 százalékos visszaesést jelentett 2020 azonos időszakához képest. Érdemes azt is elmondani, hogy ez volt zsinórban a tizennyolcadik hónap, amikor csökkent az Egyesült Királyságban gyártott autók darabszáma, ráadásul több mint egy évtizede nem volt példa ilyen gyenge februárra az autógyártásban.

fontos ugyanakkor arról is beszélni, hogy van egy szegmens, amely kiemelkedően teljesít a termelésen belül: az alternatív meghajtású járművek gyártása valósággal dübörög az Egyesült Királyságban is.

Múlt hónapban 23 019 részben, vagy teljesen elektromos autót állítottak elő a szigetországban, amely több mint 25 százalékos növekedést jelentett 2020 azonos időszakához képest.

A gyenge februári gyártási számok közzétételekor Mike Hawes, a Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetségének elnöke kijelentette, az iparág számára reménysugár az autószalonok április 12-ei nyitása, valamint az, hogy az oltakozás gyors ütemben és széles körben zajlik az Egyesült Királyságban. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az Egyesült Királyság autógyártása nem tudja magát függetleníteni a nemzetközi eseményektől, így a termelés újbóli felfuttatásához elengedhetetlen az autók iránti kereslet növekedése a meghatározó autópiacokon.

Az SMMT közleményében ismertette a legújabb várakozásokat is a gyártásár vonatkozóan, így kiderült, hogy érdemi növekedésre számítanak,

2021-ben 1,05 millió autót állíthatnak elő az Egyesült Királyságban, amely több mint 15 százalékos bővülést jelentene 2020-hoz képest.

Egy évvel később, 2022-ben pedig 1,1 millió autót gyárthatnak a szigetországban, amely ugyan további bővülést jelentene, de még mindig elmaradna a 2019-es (1,3 millió) gyártási darabszámtól.

Címlapkép forrása: Owen Humphreys/PA Images via Getty Images

koronavírus metró getty stock
ember kávézó étterem getty stock
mumbai india nyomornegyed
natanz atomlétesítmény irán
boris_johnson_shutter
trump
Izer Norbert
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
mumbai india nyomornegyed