iran atomalju becs targyalasok
Globál

Olyan megállapodást alapozhattak meg Bécsben, amely eldöntheti a Közel-Kelet jövőjét

Kedden megkezdődtek a tárgyalások Bécsben az iráni nukleáris program jövőjét érintő megállapodás felélesztésével kapcsolatban. Az egyeztetések fő célja egyrészt az, hogy az Egyesült Államok visszalépjen a 2015-ös atomalkuba, másrészt pedig az, hogy Irán tartsa be a megállapodásban foglaltakat. Bár jelenlegi találkozó mindenképpen fontos előrelépést jelent, a számos érdekellentét miatt elég valószínűtlen, hogy egyhamar megállapodás születik a kérdésben, sokkal inkább lehet egy elhúzódó tárgyalási folyamatra számítani.

A Bécsben tartott találkozón Irán és a 2015-ös atomalku jelenlegi tagjai, azaz Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország, Oroszország, valamint Kína képviselői vettek részt az Európai Unió elnöklése mellett. Az Egyesült Államok delegációja egy külön épületben gyűlt össze, mivel Irán elutasította azt, hogy közvetlenül tárgyaljon az amerikaiakkal, így főleg az európai országok töltötték a be a közvetítői szerepkört.

A találkozón két munkacsoport került létrehozásra:

  1. Az egyik feladata az, hogy megoldást találjon arra, miként lehet az Egyesült Államok újra része a megállapodásnak és milyen lehetőségek vannak a Trump-kormány által Iránra kivetett súlyos gazdasági szankciók feloldására.
  2. A másik munkacsoport arra fókuszál majd, hogy milyen módon lehet betartatni Iránnal a nukleáris megállapodásban foglaltakat. Ez magában foglalja az urándúsításhoz használatos eszközök és a már felhalmozott dúsított urán mennyiségi korlátozását.

A Biden-kormány megígérte, hogy visszatereli Iránt a nukleáris megállapodásba, amelyet még Donald Trump mondott fel 2018-ban, arra hivatkozva, hogy túl gyenge és nem garancia arra, hogy Irán valóban betartja vállalásait. Ehelyett a Trump-kormány kemény gazdasági szankciók útján próbálta rávenni Iránt, hogy tárgyalják újra a megállapodást.

Viszont részben pont a szankciók miatt a megállapodás európai aláírói nem tudták Irán felé teljesíteni azokat a gazdasági kedvezményeket, amelyekkel kompenzálták volna Teheránt atomprogramjának korlátozásáért. Ennek következtében egy évvel később, 2019-ben Irán elkezdte megsérteni az egyezményben vállaltakat nagyarányú urándúsítással.

EGy, a WAll Street Journalnek nyilatkozó amerikai szakértő szerint Irán ma már csak hónapokra van attól, hogy elegendő magasan dúsított uránnal rendelkezzen egy nukleáris fegyver kifejlesztéséhez.

Irán jelezte ugyan, hogy viszonylag gyorsan képes lenne visszalépni a megállapodásba, ehhez azonban feltételül szabta azt, hogy az Egyesült Államok először töröljön el valamennyi Iránnal szemben meghozott szankciót.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK SZERINT AZONBAN NEM NEKIK, HANEM IRÁNNAK KELL MEGTENNI AZ ELSŐ LÉPÉST.

aragcsi
Irán külügyminiszer-helyettese és delegáció-vezetője, Abbász Aragcsi (középen) éppen elhagyja a tárgyalások színhelyéül szolgáló szálloda épületét Bécsben. Fotó: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Az új munkacsoportok ennek megfelelően egy ütemterv kidolgozását is célul tűzték ki, amely lehetővé tenné, hogy mindkét fél összehangolt módon tartsa be vállalásait. Ennek megvalósítását azonban nagyban nehezíti a kölcsönös bizalom hiánya az Egyesült Államok és Irán között, illetve az alábbi tényezők is

  • Számos Iránnal üzletelő cég, amelyeket igen hátrányosan érintettek a Trump-kormány szankciói, vár garanciát arra, hogy egy megegyezés esetén a Biden-kormány nem fogja ezeket büntetőintézkedéseket visszavezetni.
  • Iránnak sem lesz már valószínűleg elég a gazdasági segítség puszta ígérete, mint a 2015-ös megállapodásban, hanem konkrét kedvezményeket fognak elvárni az amerikai féltől. Illetve a találkozó után kiadott hivatalos iráni közleményből is az tükröződik, hogy Teherán ragaszkodik ahhoz, hogy első lépésként az amerikaiak oldjanak fel minden, Iránt sújtó szankciót.
  • Az Egyesült Államok pedig várhatóan sokkal erősebb biztosítékokat szeretne látni az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség részéről, amelyek képesek lesznek megakadályozni, hogy Irán kijátssza a szabályokat a jövőben. Az Egyesült Államok emellett korlátozni akarja az Irán birtokában lévő rakéták számát és elérni azt, hogy Teherán hagyjon fel a közel-keleti régióban lévő síita milíciák támogatásával. Ezek megvalósulása azonban komoly amerikai engedmények nélkül nehezen elképzelhető.

Ennek ellenére Abbász Aragcsi, az iráni küldöttség vezetője a keddi egyeztetés után úgy nyilatkozott, hogy a találkozó konstruktív volt, de korai lenne sikernek nevezni. Pozitívan vélekedett az Európai Uniót képviselő Enrique Mora is, aki egyúttal hozzátette, hogy egység és akarat is van a tekintetben, hogy a szankciók feloldásra, a korlátozó intézkedések pedig betartásra kerüljenek a jövőben.

Mihail Uljanov, az orosz delegáció vezetője szerint sikeresek voltak a kedden tartott első megbeszélések. Ugyanakkor azt is megjegyezte Twitter-üzenetében, hogy sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a nukleáris megállapodást teljesen egészében újra felállítsák.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének hétfőn adott nyilatkozata is arra enged következtetni, hogy a mostani egyeztetési folyamat egy fontos előrelépés, de senki sem számít egy korai áttörésre, sokkal inkább valószínűsíthető egy hosszadalmas és nehézkes tárgyalássorozat a felek között, főleg az Egyesült Államok és Irán vonatkozásában.

Ennek megfelelően csalódniuk kell azoknak, akik abban reménykedtek, hogy az Egyesült Államok gyorsan és határozottan rendezni kívánja az ellentéteket, maga Joe Biden is kerülte a témát elnöksége első hónapjaiban, fenntartva a hűvös viszonyt Iránnal. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy az Egyesült Államok nem kívánja feladni alkupozícióját a szankciók azonnali feloldásával, valamint az Egyesült Államok legfontosabb régiós szövetségesei is ellenzik az atomalkuhoz való visszatérést. Emellett többen úgy vélik, hogy a megállapodáshoz való csatlakozás éles ellenállást válthat ki a republikánusok részéről, amely akadályozhatja a Biden-kormányt belpolitikai céljainak megvalósításában.

EGYES SZAKÉRTŐK TEHÁT ENNEK FÉNYÉBEN ÚGY LÁTJÁK, HOGY A JELENLEGI TÁRGYALÁSOK ELSŐSORBAN AZT SZOLGÁLJÁK, HOGY A FELEK IDŐT NYERJENEK ÉS CSITÍTSÁK AZ UTÓBBI HÓNAPOKBAN FELBORZOLT KEDÉLYEKET.

bkk_busz_bkv
szerbia
trader23
vendeglato_terasz
föld

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Afganisztan