t-90m
Globál

Titkos orosz tankokról szivároghattak ki képek az internetre

Portfolio
Felkerült a Facebookra egy poszt, melyben állítólag a titokban zajló orosz Burlak harckocsi-fejlesztési projektről készült képek láthatók – írja a Defence Blog.

A blog arról ír, hogy a képeken egy „titkos általános harckocsi” látható, amely a 2005-ben indult Burlak-program egyik prototípusa lehet.

A program célja a korábban szolgálatba lépett T-72-es, T-80-as és T-90-es harckocsik modernizációja és felszereléseinek egységesítése volt, 2025-re tervezték rendszeresíteni az orosz haderőben a harcjárműveket. Nagyon úgy tűnt, hogy Oroszország a 2010-es évek elején leállt a Burlak-programmal és inkább a T-14 Armata platform fejlesztésére koncentráltak; ezt a harcjármű-családot bár 2014-ben bemutatták, a mai napig nem rendszeresítették széles körben műszaki és finanszírozási problémák miatt.

A Burlak-programot azért vehették elő, mert az orosz vezérkar úgy gondolhatta, hogy lényegesen olcsóbb modernizálni a szovjet-érában fejlesztett általános harckocsikat, mint lecserélni ezeket teljes egészében Armatákkal. Jó eséllyel tehát az orosz haderőben még sokáig szolgálatban maradnak a modernizált T-72, 80 és 90 harckocsik, valószínűleg hosszabb távon az Armatákkal együtt.

A legfeltűnőbb része az állítólagos prototípusnak a torony, melyet egy T-80-as harckocsialvázra építettek. Kifejezetten hosszúkás kialakítású, melynek oka, hogy egy újfajta automata töltőberendezéssel szerelték fel a harcjárművet, amely – állítólag – rendkívül gyorsan képes különféle lőszertípusok közt váltani, manuális beavatkozás nélkül. Ezen kívül ERA védelmi rendszert is kapott a torony, amely a Defence Blog szerint az Objekt 640-es prototípuson is található Kaktusz védelmi rendszer továbbfejlesztett változata lehet. A projekt egyik kiemelt célja lehet, hogy reprodukálják az Armata védettségét és tűzerejét régebbi harckocsitípusok modernizációja mellett.

Bár több komolyabb nyugati portálon is megjelentek a Burlakról szóló hírek, mint a Popular Mechanics vagy a Yahoo Finance, egyelőre érdemes a dolgot fenntartásokkal kezelni. A harcjárműről készült állítólagos képek egy orosz magánszemély Facebook-oldalára kerültek fel (aki egyébként rengeteg haditechnikai témával foglalkozik), a Defence Blog cikke pedig április elsején jelent meg. Maga a forrás egyébként március 31-ei, így nem biztos, hogy tréfáról van szó, a képek pedig nem tűnnek manipuláltnak. Mindenesetre, fontos észben tartani azt, hogy az orosz haderőfejlesztési programokról általánosságban rengeteg a (szándékos) dezinformáció a közösségi médiában.

A címlapképen egy T-90M harckocsi toronyra szerelt géppuskája látható. Fotó: Sergei Karpukhin\TASS via Getty Images

wood
vakcina naptár
bulivonat
dollár

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
logisztika szallitmanyozas kontener hajo kereskedelem