gulyás gergely
Globál

Gulyás Gergely: 5-6 napon belül újabb lazításról születhet döntés

Portfolio
5-6 napon belül elérhetjük a 3 millió beoltottat, ekkor újabb lazításokról dönthet majd a kormány - mondta el Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Reményei szerint április végére újra kinyithatnak majd az éttermek teraszai, május végére pedig visszanyithat minden, bár a maszkviselési kötelezettség hosszabb távon is velünk maradhat. Az immunitási igazolásokról 3,5-4 millió oltott körül születhet döntés.

Vakcinagyár lesz Magyarországon

Gulyás Gergely elmondta: nem tervezik a felsőoktatási intézmények kiszervezését valamilyen vagyonkezelő alapítványnak.

Arról is beszélt, hogy 6,7-7 milliárd forintból épül majd koronavírus-vakcinagyár Magyarországon, ez Debrecenben lesz.

Május végére, június elejére visszatérhetünk a normalitáshoz

Az uniós tagság az oltás tekintetében nem előny, hanem hátrány - mondta Gulyás Gergely a szerb oltatással kapcsolatosan.

A Cansino és a Covishield vakcináival remélhetőleg mindenkit lehet oltani, de az NNK véleményét még meg kell várni.

Az ingyenes parkolás azért előnyös, mert a tömegközlekedés kikerülésével csökkenteni lehet a fertőzésszámot.

2021-ben teljes visszatérés lehet, a maszkviselést lehet viszont, hogy fenn kell tartani akkor is, ha már mindenkit beoltottunk.

A járvány előtti életmód viszont remélhetőleg május végével, június elejével visszaáll.

1827 fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon

A kormány jó együttműködésre törekszik az orvosi kamarával, nem akarja kommentálni Gulyás a kamara sajtó beengedésével kapcsolatos kérését.

1827 fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon - mondta el. Ők nincsenek mind lélegeztetőgépen.

Magyarország nem áll jól az öngyilkossági statisztikákban, viszont 2010 után jelentősen csökken az öngyilkosságok száma, sajnos 2020-ban viszont 5%-kal nőtt a befejezett öngyilkosságok száma a bezártság és a nehéz pszichés helyzet miatt. (A KSH statisztikai adatai alapján ez 70-80-nal több öngyilkosságot jelenthetett 2019-hez képest.)

Zajlik az újabb vakcinák engedélyeztetése

Nem lesz szabályozás a háziorvosi kommunikációra - mondta Gulyás Gergely.

A legidősebb korosztálynál 95%, a 65 év felettieknél 86% az oltottság. A be nem oltottakat azért nem oltották még be, mert sokan nem mentek el oltakozni, pedig van elég oltás.

A négyzetméter alapú alapterület-szabályozás az üzletekre vonatkozik, a szolgáltatásokra nem. Az 1,5 méteres távolságtartás általános elvárás, ahol ezt be lehet tartani.

A CanSino és a Covishield vakcinák engedélyeztetése zajlik, az NNK munkatársai jártak a gyárban is, de még a határozat nem született meg.

Gulyás Gergely elmondta: semmi köze a foci EB-nek az újranyitáshoz. A Telex erre irányuló kérdését viccnek nevezte.

A kaszinók zárva vannak.

Az oltás nem lesz kötelező, de biztatják a lakosságot az oltatásra és lesz erre kampány is.

Nem lesz tesztkapacitás-növelés

Gulyás Gergely szerint rendkívül súlyos az, hogy emberjogi szervezetek tisztségviselői nyílt jogszabálysértésre buzdítanak - ezt a migrációval kapcsolatosan mondta.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy egy email címet néhány perc alatt létre lehet hozni, de gondoltak azokra is, akik nem aktívak az interneten, ezért írtak papíron a nyugdíjasoknak és a papíralapú regisztrációt is bevezették. Nem találkozott olyannak, akiknek komoly gondot okozott a regisztráció.

A miniszter arról is beszélt, hogy 5 millió tesztet végeztünk, ennek az eredménye is gyorsan megvan, a bevált gyakorlaton nem kell változtatni.

Nincs adat arról, mennyi az ismételt fertőzés.

267 fertőzött egészségügyi dolgozó van, nincs információ arról, hogy közülük ki kért oltást.

Gyors növekedés várható

A kormány szerint remélhetőleg realista az IMF növekedési prognózisa, de a konkrét növekedés a nyitástól függ. Hozzátette: remélhetőleg Magyarország jobban fog állni, mint az unió többi ország a gyorsabb oltatás miatt.

A KRESZ-módosításokkal kapcsolatosan Gulyás Gergely elmondta: Budapesten az új városvezetés miatt több dugó van, szemét és hajléktalan. Gulyás szerint olyan szabályokat kell hozni, amelyek nem hátrányosak az autósokra nézve, de előnyösek a kerékpárosok számára.

Gulyás Gergely elmondta: a világ egyik elit egyeteme jelenik meg Magyarországon, ez nem áll szemben a diákvárossal.

Kommentálta Gulyás a magas halálozási számokat

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy továbbra is regisztráció alapú lesz majd az oltás Magyarországon, illetve a SZÉP-kártyák felhasználási ideje nem lesz időhöz kötve.

A magas halálozási számokról azt mondta: azzal magyarázható, hogy Magyarország a koronavírusos halálozások közé sorol olyan eseteket is, amikor az illető például daganatos volt vagy közlekedési balesetben halt meg, miközben koronavírus-pozitív volt. Más országok szerinte ezt nem teszik.

Hogy állunk a regisztrációval, oltási hajlandósággal és az oltás várható felfutásával?

Számos fontos információt mondott a mai Kormányinfón Gulyás Gergely, így például azt, hogy mára 3,95 millió főre ugrott a koronavírus elleni oltásra regisztrálók száma a tegnapi 3,84 millióról, illetve azt is jelezte, hogy mivel a tanárok egy része a regisztráció hiánya mellett is megkapta/megkapja az oltást, valójában 4,2 milliós körrel kell számolni (regisztrált+oltást kapó). A ma reggel közzétett oltási adatokkal is frissítettük az alábbi ábrát, és Gulyás jelzésével összhangban mi is úgy kalkuláljuk a várható vakcinaszállítások alapján, hogy május végére ber lehetne oltani 8 millió embert. Igazából az oltási hajlandóság lesz néhány hetes távtól kezdve a legfontosabb akadály abban, hogy valójában meddig megy fel idehaza a beoltottak köre. Nyilván mi még csak a 18 év felettiekkel tudtunk számolni, de rövidesen jöhet a 16-18 év közöttiek oltása is, az még feljebb viheti majd a beoltotti kör létszámát. Egyelőre azonban azt egyáltalán nem látjuk elérhetőnek, hogy a következő hónapokban a teljes lakosság (9,77 millió fő) 80-90%-a be legyen oltva, amit egyes virológusok szükségesnek mondanak ahhoz, hogy a nagyon fertőzőképes mutáció mellett is le lehessen megnyugtatóan törni a járványt.

Nem lesz csökkentve a 12 hetes időszak a két oltás közt

A 12 hetes két oltás közti időszakot nem csökkentik. A protokoll bevezetése nem az volt, hogy kevés oltás volt, hanem hogy az EU-s gyógyszerhatóság szerint így lehet a legnagyobb védettség - mondta el Gulyás Gergely.

Még egyszer elmondta Gulyás Gergely újságírói kérdésre: az AstraZeneca biztonságos és arra buzdított mindenkit, hogy vegyék fel az oltást.

A nyitásról azt mondta Gulyás Gergely, hogy nem elhamarkodott a döntés, a tudományos konszenzus szerint. Hozzátette: a balliberális sajtó is azt írja, hogy az első oltás után is magas a védettség, a megfertőződés és a súlyos tünetek kockázatát is csökkenti az első oltás. Nem hibás Gulyás Gergely szerint az első oltásra alapozni a nyitási stratégiát.

A boltnyitásról elmondta: a kijárási tilalom kitolása 10-re még csökkenti is a tömegeket a boltokban, ami csökkenti a járvány terjedését.

Erős diplomáciai üzenet Németországnak

Gulyás Gergely kiállt Petry Zsolt migrációval kapcsolatos véleménye mellett. Hozzátette: jogállamban a szólásszabadság által engedett véleménynyilvánítás miatt nem szabadna megbüntetni senkit, ha ilyen előfordul, a hatóságoknak kellene fellépnie.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a XX. században Németországból autokratikus rendszerek indultak ki, reméli, hogy most erre nem kerül sor.

Arról is beszélt, hogy minden jobboldali frakció meghívta a Fideszt, miután a párt kilépett a néppárti frakcióból, de még nem döntötték el, melyikhez csatlakoznak. Azt szeretnék, ha a konzervatív keresztény politikának is legyen élettere az unióban.

Hamarosan döntés lehet a 16-18 évesek oltásáról

Az április 19-ei nyitásnál nem látnak komoly kockázatot - mondta el Gulyás Gergely.

Májusban valószínűleg írásbeli érettségik lesznek, júniusig várhatóan mindenkit be lehet oltani, még a fiatalokat is. A hatóság hamarosan dönt majd arról, hogy lehet-e 18 év alatt oltani.

A 16 és 18 évesek oltásának tekintetében az NNK még nem hozott döntést. Az világosan látszik, hogy ez a korosztály veszélyeztetettsége csekély, de nem teljesen veszélytelen.

8 millió oltás május végéig a rendelkezésre fog állni, aki akarja a szóbeli érettségéig várhatóan felveheti az oltást.

Védettségi igazolás kell majd a sportrendezvényeken való részvételhez

A sportrendezvényeken majd csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni - mondta Gulyás Gergely. Várhatóan a nyáron már meg lehet rendezni az ilyen eseményeket.

Júniusra remélhetőleg a járvány mögöttünk lesz - tette hozzá.

Április végéig várhatóan kinyitnak majd az éttermi teraszok

Gulyás Gergely elmondta: egyértelműen a harmadik hullám csúcsán túl vagyunk.

Gulyás Gergely szerint április végéig teraszokra ki lehet majd ülni.

A fitnesztermek még nem nyithatnak.

3,5-4 millió beoltottnál döntenek az oltásigazolásról

A pedagógusok soron kívüli oltásának első köre során minden pedagógust beoltottak, aki regisztrált, de még nem oltottak be. 78 ezer meghívó ment ki, 66 ezer pedagógus jelent meg az oltásokon. Korábban az oltási sorrendben korukra tekintettel már 34 ezer tanár hozzájutott az oltáshoz. Március 30-ig tehát több mint 100 ezer tanárt sikerült beoltani.

Egyelőre még nem hozott döntést a kormány arról, hogy milyen előjogokat jelent majd az oltásigazolás. Valószínűleg a karanténkötelezettség eltörlése többek közt sorra kerül. 3,5-4 millió beoltottnál dönt majd a kormány a vakcinaigazolások privilégiumairól.

Új pályázat indul a mikrovállalkozásoknak

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: tavasszal vállalkozás-újraindítási program indul a magyar falu program keretein belül, melynek első körében összesen 25 milliárd forintos támogatási keretösszegre pályázhatnak a kistelepüléseken működő, 10 fő alatti kisvállalkozások első körben. 2-10 millió forintos összegben kaphatnak majd támogatást a vállalkozások. Kombinálható a 10 millió forintos gyorskölcsönnel, amit korábban bejelentett a kormány.

A 2-10 millió forint nem visszatérítendő, 70%-át tudja átvállalni a beruházási költségeknek az állam, fel lehet használni majd gépbeszerzésre, fejlesztésekre és képzésekre is. Legalább 1 lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie az érintett vállalkozásoknak.

Vegyük fel az AstraZenecát is!

Az AstraZenecával kapcsolatosan Gulyás Gergely elmondta: a vakcinával az Egyesült Királyságban 18 millió embert oltottak be, az oltás biztonságos, minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya. Arra kért mindenkit, hogy mivel a gyógyszergyárak konfliktusai okozzák részben a vakcinákkal kapcsolatos dilemmákat, ezeknek ne dőljön be a lakosság.

Hozzátette: az AstraZeneca biztonságos, bevizsgált és védettséget ad.

Áprilisban minden regisztrált be lesz oltva

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az idősek soron kívül megkapják már az oltást és a fiatalok oltatását is elkezdték. Arra kért mindenkit, hogy regisztráljon. Hozzátette: a hónapban mindenki várhatóan be lesz oltva, aki regisztrált.

3 milliónál újabb lazítás jöhet

Az újraindítás következő lépéseiről akkor dönt a kormány, ha meglesz a 3 millió beoltott. Ez 5-6 napon belül lehetséges - mondta Gulyás Gergely.

Az üzletek és szolgáltatások meghatározott köre újranyithatott, de a bértámogatás április egész hónapra megilleti őket. A hoteleknek és vendéglátoknak továbbra is jár a bértámogatás.

69 milliárd forintnyi támogatást igényeltek az érintettek, 66 milliárd forint ebből már kifizetésre került.

Halad az oltatás

3 millió 950 ezer ember regisztrált eddig oltásra Magyarországon - mondta el Gulyás Gergely. 4,2 millió ember van, aki regisztrált vagy oltást kapott, az egészségügyi dolgozókat regisztráció nélkül oltották.

Gulyás Gergely mindenkit arra kért, hogy regisztráljon. A nyugdíjasok levelet is kaptak Müller Cecília nevében. Remélhetőleg ettől jelentősen nő majd a regisztráltak száma.

A pedagógusok oltása is halad: a pedagógusok közül 34 ezren kaptak az oltási programot megelőzően is. Már az első oltás esetén is keletkezik védettség: a Pfizer már 80%-ban véd ilyenkor is, ez a vakcináknál rendkívül magas védettséget jelent - mondta el Gulyás Gergely, aki arra kérte a tanárokat, hogy vegyék fel az oltást.

Elkezdődött a tájékoztató

10:48-kor elkezdődött a sajtótájékoztató.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a tegnapi kormányülésen az oltási programot értékelte a kormány. 2,608 millió ember kapta már meg az oltást Magyarországon.

A kormány az operatív törzzsel egyeztetve hetekkel ezelőtt meghozta azt a döntést, hogy az újranyitás az oltásprogram haladásától függ majd.

Az újraindítás első lépései a 2,5 millió oltáshoz voltak kötve. Ezek érdemi enyhítést nem jelentettek, mert legalább annyi volt az enyhítés, mint a szigorítás. A kormány próbálta a tömeget mérsékelni, például a 10 négyzetméteres szabályokkal.

A kijárási korlátozás este 10-re módosult, részben a tavaszi időszak miatt, részben pedig a vásárlói korlátok miatt. Az üzletek fél 10-ig lehetnek nyitva.

Március 18-án 1 millió oltott volt, a szigorításról, kevesebb mint egy hónap alatt 2,5x-ösére sikerült növelni. Remélhetőleg még ebben a hónapban 4 millió fölött lesz az oltottak száma.

Hamarosan megszólal Gulyás Gergely az újranyitásról

A sajtótájékoztató címe "Mit, miért tesz a kormány?" lesz, várhatóan elsősorban az újranyitásról és a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről lesz szó.

Az eseményről élőben tudósítunk.

Címlapkép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

koronavirus usa
Elisa Ferreira kohezioert reformokert felelos biztos europai bizottsag portfolio cikk
Ferenci Tamás
frankfurt
bulgária város létkép
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Vételi jelek azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavirus usa