európai bizottság brüsszel eu európai unió
Globál

Újabb forrást nyit meg a járvány elleni küzdelemre Brüsszel

MTI
Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az unió költségvetéséből 121,5 millió euró összegű kiegészítő támogatás nyújtsanak a koronavírus-járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére - közölte az uniós tanács pénteken.

A rendelkezésre álló forrásokból egyebek mellett a járvány ideje alatti szabad mozgást megkönnyítő digitális oltási igazolványhoz kapcsolódó előkészítő munkát, valamint az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) újabb variánsainak észlelésére és megfigyelésére szolgáló tagállami kapacitások megerősítését fogják finanszírozni.

Forrás jut majd új vírustesztek vizsgálati módszereinek kifejlesztésére, értékelésére és kiigazítására a koronavírussal összefüggő betegséget okozó minden új, kialakulóban lévő variánsra még a tesztek bevezetése előtt, illetve biztosítja a megfelelő tesztelési kapacitást a tagállamokban. A költségvetés lehetőséget biztosít továbbá az új típusú koronavírus és variánsainak megfigyelésére a szennyvizekben, illetve az utasok nyomon követésére szolgáló űrlapokon szereplő információk cseréjére szolgáló platform továbbfejlesztésére a résztvevő tagállamok számának növelése érdekében.

A forrásokat a szolidaritási és sürgősségisegély-tartalékból fogják biztosítani, amely a tagállamok és az unión kívüli országok vészhelyzeti megsegítésére szolgál. Az Európai Parlament várhatóan a jövő héten vitatja meg a támogatás kérdését, azzal a céllal, hogy az április végén tervezett plenáris ülésen jóváhagyhassák.

Az Európai Bizottság 245,2 millió euró összegű kiegészítő uniós költségvetési támogatásra tett javaslatot a fent vázolt kezdeményezések fedezésére, valamint további 100 millió euró összeget is javasolt a koronavírus-járvánnyal összefüggő, újonnan felvetődő szükségletekre. Mindezeket a kiadásokat a szolidaritási és sürgősségisegély-tartalék igénybevételén kívül a 2021-es költségvetésen belüli, mintegy 7,5 millió euró összegű átcsoportosítások, valamint a 2021-es uniós költségvetés 216,2 millió euró összegű módosítása fedezi. A költségvetés-módosítási tervezetet az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek még el kell fogadnia - közölték.

Címlapkép: Getty Images

erste klub befektetes
GettyImages-1211246431 (3)
crocs
andrzej duda klaus iohannis
GettyImages-117802156
Vitara
richter3_forras_richter
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
andrzej duda klaus iohannis