antony blinken
Globál

A Biden-kormány szerint Kína titkolózása miatt lett ilyen súlyos a koronavírus-járvány

MTI
Washington ismét bírálta Kínát a koronavírus-járvány eredetével kapcsolatban, ezúttal Antony Blinken amerikai külügyminiszter az NBC tévének vasárnap adott interjújában.

Amiatt, hogy Kína nem tette lehetővé időben a világ vezető egészségügyi szakértői számára a hozzáférést a járványadatokhoz, a Covid-19 súlyosabb pandémia lett, mint egyébként lett volna, és nagyon fontos lenne alaposan felderíteni a vírus eredetét - jelentette ki.

Joe Biden amerikai kormányának más tagjai is bírálták már Pekinget amiatt, hogy a kínai Vuhanból kiinduló járvány kezdetén nem volt elég nyíltak a világgal szemben, ami pedig kulcsfontosságú lett volna.

Ennek eredményeképpen a vírus gyorsabban került ki a világ ellenőrzése alól, és szerintem sokkal súlyosabb bajt okozott, mint történt volna egyébként

- mondta Blinken.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója március 30-án azt mondta: a szervezet szakértői elől elzártak bizonyos fontos adatokat, amikor idén januárban és februárban Kínában vizsgálódhattak.

A szakértők a látogatás utáni jelentésükben "valószínűnek-nagyon valószínűnek" tartották a vírusnak köztes állat révén emberre való átkerülését, míg a laboratóriumi incidens eshetőségét "rendkívül valószínűtlennek". Tanulmányukban elsődlegesként kezelték azt az általánosan elfogadott elméletet, hogy a SARS-CoV-2 nevű vírus az eredeti gazdaállatból (feltehetően denevérből) egy egyelőre még meg nem határozott köztes állat révén került az emberi szervezetbe.

Azt a Peking által támogatott elméletet sem zárták ki, amely szerint a vírus fagyasztott hússal került Kínába, ezt is "lehetségesnek" nevezték. A jelentés e három hipotézis alapján javasolta a kutatás folytatását, és Gebrejeszusz is hangsúlyozta ennek szükségességét.

Címlapkép forrása: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg via Getty Images

skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
pfizer vakcina oltás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
skot valasztasok 210508