kinai repulok
Globál

Példátlan mennyiségű repülőgéppel hatolt be a kínai légierő Tajvan légterébe

MTI
A kínai légierő hétfőn eddig nem tapasztalt mértékben, egyszerre 25 katonai repülőgéppel sértette meg Tajvan légterét - közölte a sziget védelmi minisztériuma.

A tájékoztatás szerint a kínai légirajban 18 vadászrepülő, két tengeralattjáró elhárító, egy légtérfigyelő és négy, atomfegyverek hordozására képes bombázógép is volt.

Ilyen mértékű légtérsértést eddig nem tapasztalt Tajvan, amióta védelmi minisztériuma tavaly elkezdte közzétenni a kínai légierő tevékenységéről szóló jelentéseit.

A minisztérium szerint riasztották a tajvani légierőt, hogy fogja el és figyelmeztetéssel riassza el a betolakodókat a Pratas-szigetek térségében, s üzembe helyezték a légvédelmi rakétarendszereket is a kínai kötelék megfigyelésére.

Kína, amely saját területének tekinti a szigetet, az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette annak légterét. Az utóbbi időben egyre több ilyen incidenst jelentettek a Tajvanhoz tartozó, újabban vita tárgyává vált Pratas-szigetek térségében.

A kínai kormányzat diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, ugyanakkor hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként.

Az újabb incidensre azután került sor, hogy az amerikai külügyminisztérium pénteken olyan új irányelveket ismertetett, amelyek lehetővé teszik a szabadabb kapcsolattartást tajvani tisztségviselőkkel a kapcsolatainak további mélyítése jegyében.

Címlapkép forrása: Costfoto/Barcroft Media via Getty Images

európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
korona válság