Előfizetői tartalom

60%-os urándúsításba kezd Irán

Portfolio
Irán 60 százalékos urándúsításba kezd - közölte kedden Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes egy nappal azt követően, hogy Teherán Izraelt vádolta meg a natanzi nukleáris létesítménye ellen elkövetett szabotázzsal. Az IRNA állami hírügynökség szerint Aragcsi, aki az iráni tárgyalóküldöttség vezetője is a 2015-ös atomalku megmentését célzó bécsi tárgyalásokon, a lépésről tájékoztatni fogja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ). Aragcsi röviddel a bécsi tárgyalások következő fordulójának kezdete előtt jelentette be kormánya döntését.

Az atomalku értelmében az iszlám köztársaság csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathatna legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást a natanzi nukleáris létesítményében, s ez messze elmarad az atomfegyverekhez szükséges 90 százalékos tisztaságtól. Donald Trump volt amerikai elnök azonban 2018-ban kiléptette országát a hathatalmi megállapodásból, amire válaszul...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés