praga csehorszag
Globál

A világ legrosszabb járványhelyzetére nyit rá a régió - Mi folyik itt?

Portfolio
Miközben Kelet-Európa országai lakossági nyomásra enyhítenek a koronavírus visszaszorítása érdekében hozott korlátozó intézkedéseken, továbbra is ebben a térségben szedi legtöbb áldozatát a járvány. A térség országainak többsége újraindította a szolgáltatói szektort és enyhített a kijárási korlátozásokon, a népesebb államok, mint Lengyelország vagy Románia azonban továbbra is óvatosak az lazítások kapcsán – írja a Bloomberg.

Koronavírus-halálozás szempontjából legrosszabb helyzetben lévő tíz ország közül kilenc a volt keleti blokk államai közül kerül ki. Csehország például világszinten vezeti a statisztikákat az egy főre vetített halálozások tekintetében, ennek ellenére a cseh kormány döntése értelmében hétfőn megszűnt az éjszakai kijárási tilalom és a járások közötti átjárás korlátozása az országban. Emellett újraindult a beltéri oktatás az alsóbb évfolyamokon, a legtöbb étterem, üzlet és kulturális intézmény azonban továbbra is zárva tart. A 10,7 milliós lakosságú Csehországban egyébként eddig 28 ezer áldozatot követelt a járvány.

Bulgáriában, amely az egyik legrosszabb halálozási mutatóval rendelkezik az EU-ban, szintén az enyhítés mellett döntöttek. Ennek értelmében vendégek korlátozott számban ugyan, de látogathatnak éttermeket, kocsmákat, színházakat és más hasonló intézményeket.

Szlovénia is újraindította a szolgáltatásokat, iskolákat és üzleteket egy 11 napig tartó szigorú lezárást követően. Emellett hétfőn véget ért az október óta tartó kijárási tilalom, az országon belüli utazás korlátozása azonban továbbra is érvényben van.

Litvánia eltörölte ugyan az országon belüli szabad mozgásra vonatkozó korlátozásokat múlt héten, a plázák tervezett újranyitása azonban elmaradt a brit mutáns gyors terjedése miatt.

Magyarország, amely egyszerre rendelkezik nagyon rossz halálozási mutatókkal és jár élen az EU-ban a lakosság átoltottsága szempontjából szintén az enyhítés mellett döntött múlt héten, miután sikerült elérni a 2,5 millió beoltottat. Ennek értelmében újraindultak a március 8. óta zárva tartó üzletek és a szünetelő szolgáltatások.

A térség legnépesebb országai viszont továbbra is óvatosak a nyitás kapcsán. Lengyelország, ahonnan múlt csütörtökön 954 halottat jelentettek, ezen a héten dönt arról, hogy meghosszabbítja-e a korlátozásokat. A lengyel egészségügyi miniszer azonban jelezte, hogy továbbra is nehéz helyzetben vannak. Románia pedig bejelentette, hogy június 1. előtt nem tervez semmilyen lazítást.

Címlapkép forrása: Gabriel Kuchta/Getty Images

bét
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
challenger 2