joe biden
Globál

Joe Biden később vonja ki az amerikai csapatokat Afganisztánból

MTI
Joe Biden amerikai elnök szeptember 11-ig akarja kivonni az amerikai csapatokat Afganisztánból, s ezt a döntését szerdán készül bejelenteni - írta a The Washington Post című lap és a Reuters hírügynökség kedden "bennfentes" forrásokra hivatkozva. Az idézett források nem közöltek részleteket, annyit tudattak csupán, hogy Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter szerdán fogja tájékoztatni a döntéséről a NATO-szövetségeseket Brüsszelben, az elnök pedig a nyilvánosság előtt tesz bejelentést erről.

A hír alapján tehát biztosnak tűnik, hogy aligha tartható az amerikai katonák távozásának a tálibokkal kötött dohai egyezményben szereplő, május 1-jei határideje. Biden március 17-én már jelezte: bár elképzelhetőnek, de nehezen teljesíthetőnek tartja az említett határidőt. Az ABC News amerikai hírcsatornának adott akkori interjújában hozzátette: egyelőre tárgyalnak a szövetségesekkel és az afgán kormánnyal a csapatkivonásról.

A kabuli kabinet ellen fegyveres felkelést folytató tálibok februárban felszólították Washingtont, hogy tartsa magát a dohai megállapodáshoz, amely az előző amerikai elnök, Donald Trump hivatali ideje alatt született. Az egyezményben az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy május elejéig minden katonáját kivonja Afganisztánból a tálibok által vállalt biztonsági garanciák fejében. Washingtonban azonban a közelmúltban közölték, hogy a januárban hivatalba lépett  kormány felülvizsgálja a megállapodást.

Az Egyesült Államok és szövetségesei szerint a tálibok nem teljesítették a megállapodásban vállalt kötelezettségeiket, többek között azt, hogy mérsékelik az erőszakot, megszakítják a kapcsolatot más terrorszervezetekkel, és lényegi előrehaladást érnek el az afgán kormánnyal zajló tárgyalásokon.

Az Afganisztánt 1996 és 2001 között vezető tálibok tagadják a vádakat, és közölték, hogy ismét támadásokat fognak végrehajtani az amerikai és nemzetközi csapatok ellen, amennyiben Washington nem vonja ki katonáit május 1-jéig. Az amerikai kormányzat berkeiben nem csökken az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy egy esetleges csapatkivonást követően a biztonsági helyzet drámaian rosszabbra fordulhat Afganisztánban a tálibok gyors térnyerésével.

A tálibok kétségtelenül "bekeményítettek", ami abból is látszik, hogy hétfőn közölték: nem állnak készen arra, hogy részt vegyenek az afganisztáni helyzet rendezését célzó, pénteken kezdődő isztambuli békekonferencián, amelynek célja a kabuli kormány és a tálibok közötti konfliktus megoldása lenne.

görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
románia