tpg-3 nx
Globál

Már a magyar katonáknál van az új, hazai gyártmányú mesterlövész-fegyver

Portfolio
Nagyon úgy tűnik, hogy megkapták a magyar különleges erők az első darabokat az új, Magyarországon is gyártásra kerülő TPG-3-as mesterlövész-fegyverekből.

A Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár Facebook-oldalára került fel egy fotó, melyen feltételezhetően az alakulat két tagja látható. Egyikük egy amerikai M110-es öntöltő puskával látható, míg az előtérben egy mesterlövész szerepel, aki egy TPG-3-as mesterlövész-fegyverrel van felszerelve. A fotót a HTKA fórumon szúrták ki.

Tavaly novemberben jelentette be Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, hogy megállapodást sikerült kötni a német-francia Unique Alpine vállalattal újfajta kézifegyverek magyarországi gyártásáról. A „csomag” része többek közt egy TPG-3 NX típusnévre hallgató mesterlövész-fegyver gyártása is. Idén januárban a kormánybiztos a Portfolio-nak megerősítette: szeretné, ha az új fegyverek rendszeresítésre kerülnének a Honvédség kötelékén belül is.

A kép alapján nagyon úgy tűnik, hogy a rendszeresítési folyamat már meg is kezdődött. A különleges rendeltetésű dandár által közzétett fotóról nem derül ki, hogy a mesterlövész már egy Magyarországon gyártott fegyverrel van-e felszerelve; sajnos a kép nem elég nagy felbontású ahhoz, hogy az eszközön szereplő felirat is kivehető legyen. Ettől függetlenül valószínűsíthető, hogy a fegyver már a kiskunfélegyházi üzemben lett összeszerelve, hiszen számos egyezést mutat a tavaly novemberben bemutatott prototípussal, míg a Unique Alpine saját terméke, a TPG-3 A4 például teljesen másfajta szereléksínt használ az előagyon.

Egyelőre az sem világos, hogy a kép valamilyen próbalövészeten készült-e, vagy már hivatalosan is rendszeresítésre került a TPG-3-as a különleges dandárnál; az alakulat semmilyen kommentárt nem fűzött a képhez. Nem jellemző egyébként, hogy a különleges műveleti egységek felszerelési elemeinek átadását nyilvános esemény kíséri.

Hosszabb távon valószínűleg a TPG-3-asok és hazai gyártmányú AR-10-esek váltják majd a régi, szovjet eredetű SzVD-ket a Honvédség különféle alakulatainál, mely fegyverek jelenleg támogató lövész és mesterlövész szerepkört is egyszerre ellátnak.

A kiskunfélegyházi üzemben a Unique Alpine-nal kötött megállapodás keretein belül TPG-3-asok és AR-10-esek mellett AR-15-ös félautomata karabélyok is gyártásra kerülnek, melyek várhatóan elsősorban exportra mennek majd.

Mit tud az új fegyver?

A Unique Alpine TPG-3-as forgó-tolózáras mesterlövész-fegyvert eredetileg az Egyesült Államok különleges alakulatainak fejlesztette ki a bajor-francia cég a belga FN Herstallal közösen. A fegyver egyik legnagyobb különlegessége az, hogy csőcserés megoldásának köszönhetően többféle lőszertípussal használható; képes többek közt a .338-as Lapua Magnum, a .308-as Winchester ás a .300-as Winchester Magnum és .338-as Norma Magnum lőszer tüzelésére is.

Mindössze egy perc elég ahhoz, hogy a különféle kaliberű lőszerek közt váltani tudjon a felhasználó, hiszen csak a csövet, a zárfejet és a tárat kell hozzá cserélni. Ez lehetővé teszi, hogy sokféle feladatot el tudjon látni a fegyvertípus; magas fokú modularitásának köszönhetően katonai és rendőri felhasználás mellett akár sportfegyverként és vadászfegyverként is használható.

A TPG-3-as csőhossza 24-26 inch, attól függően, hogy milyen lőszer használatára rakták össze, körülbelül 6,2-6,4 kilogrammot nyom. A fegyver hatásos lőtávolsága papíron 800-1500 méter, de adtak már le vele pontos találatot 2500 méterről is.

crocs
andrzej duda klaus iohannis
GettyImages-1211246431 (3)
GettyImages-117802156
Vitara
richter3_forras_richter
koronavirus
legszennyezettseg india shutterstock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
andrzej duda klaus iohannis