ekb szekhaz frankfurt
Globál

Pénzügyi válságtól tartanak: a koronavírus-járvány után újabb veszély fenyegeti Európát

Portfolio
Nehéz helyzet előtt áll Európa, ugyanis nemcsak a koronavírus-járvánnyal kell megküzdenie, de várhatóan egy pénzügyi válság kialakulásával is számolnia kell. Annak érdekében, hogy az eurózóna országai biztosítani tudják a közös valuta pozícióját, eddig nem látott összefogásra lehet szükség. Egy új javaslat azonban bizalomra adhat okot, mert ellenállóbbá teheti az eurózóna gazdaságát – írja a Bloomberg.

A közös valuta egyszerre áldás és csapás az eurózóna országainak. Egyrészt növelte a globális versenyképességet és megkönnyítette az országok közötti kereskedelmet, másrészt viszont arra kötelezte a tagállamokat, hogy mondjanak le önálló monetáris politikájukról, amely segíthetne az államadósságok kordában tartásában és a pénzügyi rendszerek stabilitásának megőrzésében. Ennek megfelelően egy visszaesés az európai bankszektorban, nagy hatással lehet egy egy ország gazdaságára, de ez fordítva is igaz. Megfigyelhettük ezt a 2010-es évek válsága során, amikor az eurózóna közel került a széteséshez.

A fenti probléma kezelésére az európai vezetők a bankunió gondolatát javasolták megoldásként, amelynek keretében az egyes országok kormányai együttesen felügyelnék egymás pénzügyi intézményeit. Emellett szükség esetén közösen tőkésítenének fel, vagy számolnának fel bajba jutotta bankokat, illetve ugyanilyen módon kártalanítanák a befektetőket. A terveket azonban nem sikerül átültetni a gyakorlatba, a problémát pedig csak súlyosbította a koronavírus-járvány, amelynek következtében a nemzetállamok nagymértékű költekezésbe és adósságfelhalmozásba kezdtek, hogy finanszírozni tudják a gazdasági mentőcsomagokat. Legrosszabb helyzetben az olyan államok vannak, mint Olaszország, ahol az államadósság jelentős része hazai kereskedelmi bankokkal szemben áll fenn.

A bankunió ötletének megvalósítását a fentieken túl a nemzetállami ellentétek is nehezítették:

  • Az északi országok, köztük Németország, nem akarnak közösködni a felelősségben, ha ez az olasz államadósságot hitelező bankok támogatásával járna együtt.
  • Az eladósodottabb államok pedig attól tartanak, hogy egy bankunió szigorúbb kondíciókat szabna a hitelfelvételek esetében, így félő, hogy ezek az országok nem, vagy csak rosszabb feltételekkel jutnának finanszírozáshoz szükség esetén.

Egy új ötlet azonban orvosolhatja a fenti nehézségeket és ellenállóbbá teheti az eurózóna gazdaságát. Ennek értelmében az Európai Központi Bank létrehozna egy úgynevezett biztonságos portfóliót, amely az eurózóna tagjainak államadósságából állna, súlyozva az adott tagállam részesedésével az eurózóna GDP-jéből. Ha ettől a mutatótól eltérne az adott ország bankja által nyilvántartott államadósság, akkor szigorúbb feltételeket szabnának a finanszírozáshoz. Ez egyrészt ösztönözné a bankokat, hogy faragjanak le a kormányoknak biztosított hitelezésből, másrészt csökkentené a nyomást, amely más esetben az eladósodott nemzetállamok kormányaira nehezedne.

Többen úgy vélik azonban, hogy ennél tovább kell menni. Éppen ezért egyes vélemények szerint többletjogokkal kell felruházni az Egységes Szanálási Testületet, hogy az Szövetségi Betétbiztosítóhoz hasonlóan képes legyen feltőkésíteni vagy végelszámolni bankokat bárhol az eurózónában, illetve kártalanítani a betéteseket. A Bloomberg anyagának végén záró gondolatként arra is felhívta a figyelmet, hogy

A JÁRVÁNY SORÁN AZ EURÓPAI ORSZÁGOK VEZETŐI ALKALMASNAK MUTATKOZTAK ARRA, HOGY KÖZÖSEN LÉPJENEKE FEL A VESZÉLLYEL SZEMBEN. HASONLÓ ÖSSZEFOGÁSRA LEHET SZÜKSÉG A JÖVŐBEN AZ EURÓZÓNA MŰKÖDÉSÉNEK BIZTOSÍTÁSA CÉLJÁBÓL.

Címlapkép forrása: Oed/ullstein bild via Getty Images

vakcina
klíma füst fosszilis shutterstock
európai bizottság brüsszel eu európai unió
Budapest lánchíd
utazás koronavírus
olimpia zaszlo shutter-20170801
GettyImages-517120549

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
európai bizottság brüsszel eu európai unió