joe biden kina
Globál

Ez a négy ország jelenti a legnagyobb fenyegetést az amerikai titkosszolgálat szerint

Portfolio
A Nemzeti Hírszerzés igazgatójának hivatala által kiadott jelentés szerint négy ország, Kína, Oroszország, Irán és Észak-Korea jelenti a legfőbb nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államok számára – írja az NPR.

A jelentés egyértelműen Kínát nevezi meg, mint legfontosabb kockázati tényezőt, amely a leírtak alapján lassan egyenrangú vetélytársa lesz az Egyesült Államoknak különösen gazdasági, katonai és technológiai területen, illetve igyekszik ennek megfelelően a globálisan elfogadott normákat is megváltoztatni. A jelentés külön kiemeli a kínaiak ellentmondást nem tűrő fellépését több kérdésben, mint például Tajvan esete vagy az Indiával és a Dél-kínai-tengeren folytatott határviták. Korábban maga Joe Biden is Kínát nevezet meg, mint az Egyesült Államok egyik fő kihívóját a világ vezető szerepére, kiegészítve azzal, hogy Peking saját autokratikus vezetési modelljét igyekszik jobbnak beállítani, mint a nyugati típusú demokratikus berendezkedés.

Oroszország kapcsán a jelentés úgy számol, hogy az oroszok nem akarnak közvetlen konfliktusba lépni az Egyesült Államokkal, egyúttal azonban azt is megjegyzi, hogy Vlagyimir Putyin a jövőben is minden lehetőséget meg fog ragadni pozíciójának erősítésére és az amerikai érdekek közvetlen összecsapás nélküli aláásására. A jelentés ehhez példaként hozta a Kelet-Ukrajnában zajló harcokat, vagy a Szíriának és Líbiának nyújtott orosz katonai segítséget, illetve a hosszú évek óta biztosított politikai és gazdasági támogatást Venezuela és Kuba irányába.

A jelentés szerint Irán jelenleg nem kísérletezik atomfegyver kifejlesztésével. Emellett felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben továbbra is érvényben maradnak az Irán ellen hozott szankciók az iráni vezetés is változtathat eddigi politikáján, amely arra sarkallhatja őket, hogy nagyfokú urándúsításba kezdjenek, vagy új nehézvíz-tározókat építsenek.

A jelentés alapján számolni kell azzal, hogy a Kim Dzsongun vezette Észak-Korea egy sor agresszív és destabilizációt célzó akciót fog elkövetni a jövőben, legyen szó akár atomprogramjának újraindításáról vagy interkontinentális ballisztikus rakétakísérleteiről.

Címlapkép forrása: Alex Wong/Getty Images

andrzej duda klaus iohannis
GettyImages-117802156
Vitara
richter3_forras_richter
koronavirus
legszennyezettseg india shutterstock
digitális bank chip
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
andrzej duda klaus iohannis