kreml moszkva oroszország
Globál

Elemzők: az amerikai szankciók nem okoznak lényeges károkat az oroszoknak

MTI
Londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint a Moszkva ellen csütörtökön bejelentett új amerikai szankciók lényeges vonása, hogy a csomag pénzügyi része nem érinti az orosz szuverén adósságeszközök másodpiaci forgalmazását, és ha ez a jövőben is így marad, az intézkedések piaci hatása várhatóan korlátozott lesz.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön pénzügyi szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben. Biden közölte azt is, hogy az Egyesült Államok kiutasít tíz orosz diplomatát.

Liam Peach, az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közép- és kelet-európai ügyekkel foglalkozó közgazdásza a szankciók csütörtöki bejelentése utáni helyzetértékelésében kiemelte: az intézkedéscsomagnak - gazdasági és piaci szempontból - a diplomáciai résznél súlyosabb eleme az, hogy június 14-től amerikai pénzügyi szolgáltatók nem vehetnek részt a rubelben denominált orosz szuverén adósság elsődleges piaci forgalmazásában. Az elemző szerint a szankcióknak ez a része az orosz-amerikai viszonyrendszer komoly romlását jelzi.

Peach szerint ugyanakkor hangsúlyozni kell azt is, hogy az amerikai kormány nem élt a gyakran "nukleáris opcióként" emlegetett eszközzel, vagyis nem terjesztette ki a pénzügyi szankciókat minden orosz államadósság-eszközre, így az intézkedés az orosz államkötvények másodpiaci forgalmazását nem érinti.

A Capital Economics londoni elemzője szerint mindemellett amíg az orosz szuverén adósságra ugyanazok a korlátozások érvényesek, mint a szankcióktól érintett bankok és vállalatok adósságeszközeire, addig az új szankciók nem érintik a bejelentésük előtt kibocsátott adósságokat.

A szakértő szerint a mostani szankciócsomag hatásmechanizmusának első megnyilvánulási formája az újonnan kibocsátott orosz adósság iránti alacsonyabb befektetői kereslet lesz.

Az elemző közölte: a Capital Economics becslése szerint az orosz kormány az idén valószínűleg 2500 milliárd rubel értékű - az orosz hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékának megfelelő - kötvényt visz a piacra az államháztartási hiány finanszírozása és a lejáró kötelezettségek megújítása végett.

Liam Peach hangsúlyozta: a Capital Economics nem számol azzal, hogy az államháztartás finanszírozásának szempontjából ez a kibocsátási program komolyabb gondokba ütközne, mivel a kormány az új adósságokat csaknem teljes egészében rubelben bocsátja ki, és a kötvények zömét hazai bankok vásárolják meg.

A ház szerint a szankciók hatásmechanizmusának második átszűrődési csatornája a befektetők kockázatkerülési hajlamának általános erősödése, amelynek következményeként a külföldi befektetők a piacon lévő orosz államadósság eladásába kezdhetnek.

A Capital Economics számításai szerint jelenleg a rubelben denominált teljes orosz szuverén adósság 23 százaléka, a devizában fennálló orosz államadósság-kötelezettségek 55 százaléka van nem rezidens befektetők portfolióiban, és mindez együtt az orosz éves GDP-érték 4,5 százalékának felel meg.

A cég kiemeli, hogy a csütörtökön bejelentett amerikai szankciók piaci reakciója meglehetősen csekély. A rubel 1,6 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, a tízéves rubelkötvény hozama 20 bázisponttal emelkedett.

Ez azt tükrözi, hogy a piaci szereplők a szuverén orosz adósságot is érintő amerikai szankciók lehetőségét részben már előre beárazták.

Ez mutatkozik a rubel és az olajárak pályájának divergenciájában is: a nyersolaj világpiaci ára december óta 30 százalékkal emelkedett, a rubel azonban jórészt mozdulatlan maradt.

A Capital Economics közölte: várakozása az, hogy a szankciók makrogazdasági hatásait sikerül kordában tartani.

A ház elemzései azt mutatják, hogy az Oroszország ellen életbe léptetett korábbi szankciók rendszerint tartósan megemelték az orosz dollárkötvények és a rubel kockázati felárait, de a makrogazdasági hatások általánosságban korlátozottak voltak.

Ha a rubel jelentősebb nyomás alá kerülne, és az orosz jegybank emiatt aggályosabban ítélné meg az inflációs kilátásokat, az a Capital Economics véleménye szerint agresszívabb monetáris szigorítás mellett szólna.

A ház közölte: most már ez az alapeseti előrejelzése, és ennek alapján azzal számol, hogy az orosz jegybank a jövő heti kamatdöntő ülésen 50 bázisponttal 5,00 százalékra emeli irányadó kamatát.

Az egyik globális piacvezető hitelminősítő, a Fitch Ratings nem sokkal az új amerikai szankciók bejelentése előtt összeállított, Londonban ismertetett értékelésében kiemelte: valószínűtlennek tart olyan amerikai szankciókat, amelyek lehetetlenné teszik a jelenlegi orosz szuverén adósságszolgálati kötelezettségek teljesítését, és alapeseti előrejelzési forgatókönyvében olyan szankciók sem szerepelnek, amelyek megakadályoznák, hogy az orosz kereskedelmi bankok dollárban bonyolítsanak le tranzakciókat.

A Fitch kiemelte azt is, hogy Oroszország a hazai össztermék 46 százalékának megfelelő nettó külső hitelezői pozícióban van, külső likviditási rátája a legmagasabb a cég besorolási listáján Oroszországhoz hasonlóan "BBB" osztályzattal szereplő összes szuverén adós közül, a hazai össztermékhez mért orosz államadósság-ráta pedig a legalacsonyabb ugyanebben a besorolási csoportban.

Oroszország nemzetközi tartalékai tavaly 41,4 milliárd dollárral 595,8 milliárd dollárra emelkedtek. Ez 17,4 havi folyó külső fizetési kötelezettségnek, vagyis pontosan a 8,7 havi külső fizetést fedező BBB-medián kétszeresének felel meg - állt a Fitch elemzésében.

taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás
boris johnson brexit

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
taser x2 sokkoló