jeruzsálem izrael
Globál

Izraelben úgy ünnepelték az ország megalakulásának évfordulóját, mint a járvány előtt

MTI
A koronavírus-járvány előtti hagyományokhoz visszatérve ünnepelték Izraelben az ország megalakulásának 73. évfordulóját - számolt be róla csütörtökön a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Izrael függetlenségét 1948. május 14-én kiáltották ki a Függetlenségi Nyilatkozat megszövegezésével és aláírásával, a zsidó naptárhoz igazodva az évforduló ebben az évben csütörtökre, illetve az ünnep előestéjére, szerdára esett.

Tavaly országos zárlat volt az új koronavírus okozta járvány miatt, idén azonban a kellemes kirándulóidőben ismét fölkerekedett az ország népe, hogy a házak kertjeiben vagy a parkokban családi-baráti piknikkel és hússütéssel ünnepeljenek.

A függetlenségi napon adják át az ország legfontosabb kitüntetését, az Izrael-díjat. Joáv Galant oktatási miniszter politikai okokból megtagadta a díj kiosztását a Weizmann tudományos intézetben matematikai és számítástechnikai kutatásokat folytató Oded Goldreich professzornak, noha az illetékes tudományos bizottság őt találta méltónak az elismerésre. Galant szerint Goldreich támogatja a Bojkott, tőkekivonás, szankciók (BDS) nevű, Izraelt támadó nemzetközi mozgalmat, de a tudós ezt tagadja. Vallja viszont, hogy ellenzi a zsidó telepek építését az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában. Az Izrael-díj idei nyolc nyertese közül öten levélben tiltakoztak a miniszter döntése ellen.

Délelőtt a több évtizedes szokások szerint a legkiválóbb katonáknak is átadták a kitüntetéseket Reuven Rivlin jeruzsálemi államelnöki rezidenciáján, majd az ország legészakibb pontjától, Kirját Smonától, a legdélebbi Eilatig öt csoportban légi parádét tartottak a városok és a falvak fölött a légierő harcigépei.

Idén ismét közönség előtt rendezték meg az ünnepségeket megnyitó hagyományos jeruzsálemi gálaünnepséget szerda este, amelyen jelentős szerepet kapott a koronavírus elleni védőoltás. A zászlóvivők vakcinát beadó injekciós tűt formáltak, s videóüzenetben szólt a részvevőkhöz a görög zsidó származású Albert Bourla, az Izraelt oltással ellátó Pfeizer gyógyszergyártó vállalat vezérigazgatója is. A jeruzsálemi gála után számos városban rögtönzött utcabálokat tartottak, felszabadultan ünnepelve az ország születésnapja mellett a járvány visszaszorulását, a korlátozások szinte teljes feloldását is.

Címlapkép: Getty Images

bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
ferencpapa