caj jing ven tajvan egyesult allamok
Globál

Kína katonai akciói még inkább Amerika karjaiba lökhetik Tajvant

MTI
Kína közelmúltbeli, Tajvan szigetét körülvevő "kalandos manőverei" megváltoztatják az indiai-csendes-óceáni térségben fennálló állapotokat - jelentette ki Tajvan elnöke, Caj Jing-ven, aki csütörtökön volt magas rangú tisztségviselőkből álló, nem hivatalos amerikai küldöttséget fogadott.

A delegáció tagjai között van Christopher Dodd volt connecticuti, demokrata párti szenátor és két korábbi külügyminiszter-helyettes, a republikánus George W. Bush elnöksége idején hivatalban lévő Richard Armitage és a demokrata párti Obama-adminisztráció idejéből James Steinberg.

Az elnöki hivatalban tartott találkozón Caj hangoztatta, hogy a sziget együttműködik az Egyesült Államokkal és másokkal a regionális stabilitás közös megőrzése érdekében. Elmondta, Kína gyakran küld hadihajókat és katonai repülőgépeket azért, hogy hadgyakorlatot tartsanak a szigetet körül vevő vizeken és légtérben.

Ezek a lépések megváltoztatják a status quót az indiai-csendes-óceáni térségben és fenyegetik a regionális békét és stabilitást

- hangsúlyozta

Dodd szerint az Egyesült Államok és Tajvan partnersége erősebb, mint valaha, mivel a két fél között elmélyültek a gazdasági kapcsolatok, a demokratikus értékek iránti kölcsönös elkötelezettség és rendkívül fontos biztonsági partnerség fűzi egymáshoz.

Az egykori amerikai szenátor hozzátette, régi barátja, Joe Biden elnök kérésére érkezett Tajpejbe, "hogy megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét az említett elvek, partnerségek iránt, valamint hogy elmélyítsék a közös érdekeken nyugvó együttműködésüket.

Dodd szerint Caj megbízható barátnak fogja találni a Biden-kormányzatot, amely segíti majd Tajvant nemzetközi mozgásterének bővítésében, támogatja önvédelmi beruházásait, és elmélyíti a már most is erősnek nevezett gazdasági kapcsolatokat.

Dodd és Richard Armitage, továbbá James Steinberg volt külügyminiszter-helyettes szerdán érkezett Tajpejbe. Ez az első amerikai delegáció, amely a Biden-kormányzat januári hivatalba lépése óta a szigetre érkezett.    

Kétpárti küldöttségként vagyunk ma itt

- mondta Dodd, aki hangoztatta, határozottan támogatja az Egyesült Államok 1979-es, a tajvani kapcsolatokról rendelkező törvényét, amely a sziget védelmezésére vonatkozó kötelezettséget ír elő, elsősorban kínai támadás esetére.

Tajvan Kína legérzékenyebb területi kérdése és a legfőbb viták forrása Washingtonnal, amely az amerikai törvények értelmében köteles biztosítani a sziget számára az önvédelemhez szükséges eszközöket.     Tajvan az elmúlt hónapokban panaszkodott a kínai légierő szinte mindennapos bevetéseire a légvédelmi azonosító övezet közelében. Legutóbb hétfőn, huszonöt kínai repülőgép, köztük vadászgépek és nukleáris fegyver hordozására alkalmas bombázók, behatoltak Tajvan védelmi övezetébe.    

Ezek után Kína kedden bejelentette, hogy ötnapos gyakorlatot kezd a Tajvannal szemközti partjainál. Peking a hongkongihoz hasonló, a plurális politikai berendezkedéseket elvileg biztosító "egy ország, két rendszer" elve alapján kívánja visszacsatolni Tajvant, ám elemzők rámutatnak arra, hogy ez az elv Hongkong esetében sérült. A kommunista ország tajvani ügyekért felelős irodájának a szóvivője, Ma Hsziao-kang mindazonáltal újságírók előtt szerdán leszögezte: a sziget demokratikus berendezkedése nem lehet akadálya az országegyesítésnek.

Címlapkép forrása: Walid Berrazeg/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
skot valasztasok 210508