mianmar
Globál

23 ezer rabot engedett el a mianmari puccsista hadsereg

MTI
A mianmari katonai junta szabadon engedett szombaton több mint 23 ezer rabot a délkelet-ázsiai országban hagyományosan most ünnepelt Újévhez kapcsolódó közkegyelem részeként, de hírügynökségek szerint valószínűleg kevés olyan demokráciapárti aktivista van közöttük, ha van egyáltalán, akit a február 1-jei erőszakos hatalomátvétel óta börtönöztek be.

A hadsereg a választások utáni új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat február 1-jén, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) tömörülés több politikusát őrizetbe vették, és azóta már összesen több mint háromezer embert, aki valamilyen formában tiltakozott a puccs ellen egy aktivistacsoport (AAPP) adatai szerint.

A biztonsági erők a tüntetéseket kíméletlenül eltiporják, már több mint hétszáz embert öltek meg - közölte szintén ez a csoport. Az AAPP számon tartja a letartóztatásokat és a hatalmi erőszakhoz köthető haláleseteket az országban.

A mianmari büntetés-végrehajtás szóvivője közölte szombaton a Reuters hírügynökséggel, hogy a most szabadon engedett rabokat zömmel február 1-je előtt börtönözték be, de vannak néhányan közöttük, akiket utána. Azt, hogy a szabadon bocsátottakat milyen bűncselekményért zárták be, nem tudta megmondani.

Az állami tévében beolvasott közlemény szerint a szabadon engedett több mint 23 ezer ember között 137 külföldi van, akiket kiutasítanak az országból. Vannak olyan rabok, akiknek csak csökkentették a büntetését.

Az AAPP úgy tudja, hogy a hatóságok 832 embert köröznek a tiltakozásokban való részvételük miatt. Közöttük van körülbelül kétszáz olyan ember - színészek, énekesek, más hírességek - akiket azzal vádolnak, hogy felhívásaikkal meg akarták osztani a biztonsági erőket.

A thaiföldi külügyminisztérium szombaton bejelentette, hogy a mianmari katonai kormányt vezető Min Aung Hlaing tábornok is részt vesz a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) jövő heti jakartai csúcstalálkozóján.

Az ASEAN éppen a mianmari helyzet megvitatására ül össze. A hírügynökségi jelentésekből nem derült ki, hogy miért a thaiföldi külügyminisztérium jelentette be a mianmari vezető részvételét a csúcson.

Címlapkép: Hkun Lat/Getty Images

new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
GettyImages-1182794270
mehekporzasshutterstock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
hadsereg katona tank getty stock