iran eromu
Globál

Újabb lépéssel közelebb az atombombához Irán

MTI
Irán megkezdte a 60 százalékosra dúsított urán előállítását natanzi nukleáris létesítményében - közölte a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombat este.

A NAÜ ezzel megerősítette a korábbi iráni bejelentéseket, miszerint az iszlám köztársaság, válaszul a natanzi nukleáris létesítménye ellen a napokban elkövetett szabotázsakcióra, fokozza a dúsítás szintjét.

"Az ügynökség ma igazolta, hogy Irán megkezdte urán-hexafluorid gáz 60 százalékos dúsítását Natanzban" - olvasható a NAÜ közleményében. Az uránt a gáz dúsításával nyerik ki erre szolgáló különleges centrifugákban.

A tagállamainak szánt bizalmas NAÜ-jelentéséből, amelybe a Reuters hírügynökség betekintést nyert, további részletek derülnek ki. Irán NAÜ-höz eljuttatott nyilatkozata szerint a dúsítás mértéke 55,3 százalék. A NAÜ mintát vett a végtermékből, hogy függetlenül is igazolhassa az Irán által bejelentett adatokat. A vizsgálati eredményeket az ügynökség tájékoztatása szerint a megfelelő időben közzéteszik.

A 2015-ös többhatalmi atomalku értelmében az iszlám köztársaság csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathatna legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást Natanzban, ami messze elmarad az atomfegyverekhez szükséges 90 százalékos tisztaságtól. Irán azonban az utóbbi hónapokban fokozatosan 20 százalékra emelte az urándúsítás mértékét.

A natanzi szabotázsakció fokozta a feszültséget az iráni atomprogram körül. A NAÜ székhelyén éppen folynak a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is térjen vissza a hathatalmi megállapodáshoz, amelyből Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott korlátozásokat.

Címlapkép: Getty Images

vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
frankfurt
ausztria koronavírus maszk
koronavirus elrejelzes
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
románia