annalena baerkbock nemetorszag
Globál

Összecsapott Németország két erős férfija, mégis Annalena Baerbock lehet Merkel utódja

Portfolio
A Zöldek Annalena Baerbockot nevezték meg kancellárjelöltjüknek a szeptemberben esedékes német szövetségi választásokra, amelyen Angela Merkel, hivatalban lévő kancellár már nem indul – írja a CNBC.

Baerbock 1980-ban született Hannoverben és 2005-ben lépett be a Zöldek pártjába. A politikus 2013 óta tagja a Bundestagnak és vezetői stílusát sokan Angela Merkeléhez hasonlítják.

A Zöldek az utóbbi időszakban jelentősen tudták növelni a támogatottságukat, miközben a Merkel vezette CDU/CSU szövetség népszerűsége csökkenő tendenciát mutat. Ez többek közt annak is betudható, hogy egyre fontosabbak a választók körében a klímaváltozással kapcsolatos témák. A Zöldek egy választási siker esetén tagjai lehetnek a következő német kormánynak, de az sem kizárt, hogy az SPD, a Zöldek és a baloldali Linke részvételével alakuljon koalíció Berlinben, ha a CDU/CSU nem tudná megszerezni az első helyet. Ez esetben nagy esély van rá, hogy Baerbock lenne a kancellár.

A protestmozgalomként indult párt fő bázisává mára a liberális érzelmű, középosztályhoz tartozó szavazók váltak. A párt kimondott célja a német gazdaság klímabaráttá történő átalakítása, így hangsúlyos szerepet kapott programjukban a zöld energia támogatása, illetve a belsőégésű motorral szerelt járművek és a szénalapú energiatermelés kivezetése 2030-ig.

A német iparszövetség azonban már jelezte, hogy ez nagyon drága lenne a gazdaságra és a társadalomra nézve, így előnyben részesítenének egy növedekésbarátabb megközelítést, főleg a koronavírus-járványt követően.

A Zöldek egyébként terveik finanszírozása céljából egyrészt a magas jövedelműek adóterheit emelnék, másrészt pedig lazítanának a költségvetési fegyelmen, hogy több forráshoz jussanak. Emellett létrehoznának egy 500 milliárd eurós állami alapot a klímavédelmi célok fedezésére.

Mindeközben Angela Merkel pártszövetségében továbbra is versengés zajlik a kancellárjelöltségért, amelyre két nehézsúlyú veterán politikus, Armin Laschet CDU-elnök és Markus Söder, a CSU vezetője jelentkezett be. Kettejük közül egyelőre Laschet tűnik befutónak, de alacsony népszerűségi mutatói miatt még korai lenne végeredményt hirdetni.

Címlapkép forrása: Sean Gallup/Getty Images

who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás
boris johnson brexit

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
taser x2 sokkoló