patriot
Globál

Ukrajna nagy mennyiségű fegyvert kért Amerikától

Portfolio
Patriot rakétavédelmi rendszereket és más fegyvereket kért Ukrajna az Egyesült Államoktól, hogy meg tudja védeni magát Oroszország ellen. A Fehér Ház még fontolgatja, hogy eleget tegyen-e a kérésnek – értesült a Politico.

Oroszország eltérő források szerint 50-150 ezer katonát vonultatott fel az ukrán határ menti régióban, Ukrajna vezetése komolyan aggódik amiatt, hogy az oroszok támadást készülnek végrehajtani az ország ellen.

Joe Biden kormánya idén 125 millió dollárnyi hadianyag küldésébe egyezett bele Ukrajna számára, többek közt két katonai hajót és egy tüzérségi eszközök ellen használatos radarrendszert küldött az országnak, az ukránok szerint viszont ez a segítség közel sem jelent érdemi elrettentő erőt Oroszországnak.

A napokban Ukrajna külügyminisztere, Dmitri Kuleba Patriot rakétavédelmi rendszereket kért Amerikától, hozzátéve, hogy „Ukrajna tartja a frontot a nyugat számára” és szerinte Lengyelország helyett Ukrajnába kéne a védelmi rendszereket telepíteni.

A Politico és a Wall Street Journal értesülése szerint a Biden-kormány fontolgatja, hogy további segítséget küldjön Ukrajnának, többek közt Javelin páncéltörő rakétákat, lőszert és bombákat, viszont nincs még konkrét döntés a dologról. Arról is írnak, hogy ha Oroszország támadna, Amerika „gyorsan küldeni tudna Ukrajnának segítséget.”

Meglepő lenne, ha az Egyesült Államok komolyan fontolóra venné a Patriot rakétavédelmi rendszerek rendelkezésre bocsátását Ukrajna számára, hiszen ha kockázatként értékelik Oroszország támadását, kockázat az is, hogy a fegyverrendszerek orosz kézre kerülnek egy esetleges invázió esetén. Elképzelhető viszont, hogy kézifegyvereket, páncéltörő eszközöket küldenek majd az ukránoknak, ahogy ezt tették eddig is.

Címlapkép: Peter Mueller/Bundeswehr via Getty Images

GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
berlin nemetorszag