mianmar puccs hadsereg
Globál

Folytatódik a tisztogatás a puccsal sújtott országban

MTI
Letartóztatási parancsot adott ki a mianmari katonai hatalom az ellenzék által alakított nemzeti egységkormány 26 tagja ellen, mindnyájukat hazaárulással vádolják - jelentette pénteken a Kyodo japán hírügynökség, idézve a mianmari állami tévé híradását.

A junta törvénytelen szervezetnek minősítette az ellenzéki testületet, és tagjai ellen távollétükben hazaárulás címén emelt vádat. Hazaárulás miatt akár ki is végezhetik őket.

A katonai junta ellenzői április 16-án alakították meg a nemzeti egységkormányt azzal a céllal, hogy felszámolják a hadsereg uralmát. A testület tagjai olyan parlamenti képviselők, akiket a hadsereg a katonai hatalomátvételkor megfosztott a hivataluktól. Vannak köztük az ország etnikai csoportjainak vezetői és a juntaellenes tüntetések vezetői. Megalakítását Min Ko Naing demokráciapárti aktivista jelentette be egy tízperces, tévében közzétett felvételen. Elmondta, hogy miután - valószínűleg nagy áldozatokkal - felszámolják a katonai uralmat, nemzetközi elismerést és támogatást akarnak szerezni. A testület föderális szerkezetű államot akar létrehozni, amelyben az etnikumok autonómiát élveznek.

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan nyerte az NLD. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyet ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. Jogvédők szerint csütörtökig 739 halálos áldozata volt a karhatalom brutalitásának. Több mint 3 ezer tüntetőt vettek őrizetbe, 76-ot közülük szabadságvesztésre ítéltek. Ezernél több tüntető áll még körözés alatt.

Címlapkép forrása: Stringer/Getty Images

utazás koronavírus
olimpia zaszlo shutter-20170801
GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
olimpia zaszlo shutter-20170801