önvezető autó egyesült királyság
Globál

Itt az első ország, amelyik szabályozni fogja az önvezető autók tömeges használatát a közutakon

Portfolio
A brit kormány bejelentette, a világon elsőként szabályozni fogja az önvezető autók alacsony sebesség mellett történő használatát az Egyesült Királyság autópályáin, az első ilyen autók valószínűleg már idén megjelenhetnek a közutakon.

Olvasható a Reuters cikkében, amely azért némi pontosításra szorul abban a tekintetben, hogy egyelőre szó sincs arról, hogy teljesen önvezető járművek közlekedhetnek majd lassabb tempónál a brit utakon.

Egyelőre az történik, hogy a brit közlekedési minisztérium egy új gyűjtőfogalmat kreál, azzal, valamint az arra vonatkozó szabályokkal pedig frissíti majd az országban érvényben lévő KRESZ-t, a különböző önvezető rendszerek biztonságos használata érdekében. A munkát az automatizált sávtartó rendszerekkel kezdték (Automated Lane Keeping Systems), amelyek szenzorok és szoftverek segítségével lehetővé teszik a sávtartást, illetve a sávon belüli gyorsítást és lassítást anélkül, hogy a sofőr közbeavatkozna. Ezek a járművek a gyakorlatban természetesen nem teljesen önvezetők, hanem az automatizált vezetés egy magasabb szintjén állnak.

A tervek szerint azok a járművek, amelyek ilyen képességekkel rendelkeznek és a jogalkotó által definiált pontoknak eleget tesznek, jogosultságot szereznek majd arra, hogy 60 km/h-s sebesség alatt „önvezető” módban közlekedjenek a brit autópályákon.

Mindez elsőre kevésnek tűnik, de az igazság az, hogy a brit kormány ezzel hatalmas lépést tesz az önvezető autózás irányába. Azt követően ugyanis, hogy megteremtik ezeknek a járműveknek, illetve pontosabban funkcióknak a törvényes használatát, olyan kiemelten fontos dolgokra nyílik majd lehetőség, mint például a járművásárlók szélesebb körének edukálása, valós felhasználásból származó adatgyűjtés és elemzés, kapcsolódó jogi kérdések mihamarabbi tisztázása és nyilván a szükséges infrastruktúra mielőbbi kiépítése.

Ezek pedig mind közelebb viszik a brit kormányt ahhoz a céljához, hogy élen járjon az önvezető autózásban.

A szigetország közlekedési minisztériuma úgy számol, hogy 2035-re az új autók mintegy 40 százaléka képes lesz az önvezetésre. Az új technológia adaptálás jótékony hatással lenne a brit gazdaság teljesítményére is, számítások szerint 38 ezer új, magas képzettséget igénylő munkahely jöhetne létre.

Nem véltelen tehát, hogy Mike Haws, a a Brit Autógyártók- és Kereskedők Szövetségének elnöke kijelentette,

Az autóipar üdvözli ezt a létfontosságú döntést, amely lehetővé teszi az automatizált járművek használatát az Egyesült Királyság útjain.

Hozzátette, a brit kormány ezzel a világ élmezőnyébe helyezi az országot a közúti biztonság és a legfejlettebb autóipari technológiák alkalmazásának területén.

A bejelentést ugyanakkor nem fogadta mindenki kitörő örömmel, a biztosítótársaságok arra figyelmeztetnek, hogy a brit kormány azon célkitűzése, hogy vezető szerepet töltsön be az önvezető autózásban, vissza is üthet.

Véleményük szerint a szabályozóknak és az autógyártónak kötelességük edukálni a járművásárlókat. Egyértelműen be kell számukra mutatni a jelenleg elérhető technológiák korlátait annak érdekében, hogy senki se ringassa magát olyan tévhitekbe, hogy járműve képes a teljesen autonóm, sofőrtől független vezetésre minden forgalmi helyzetben, mert ez nincs így még jelenleg.

Címlapkép forrása: Aaron Chown/PA Images via Getty Images

európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
korona válság