oroszorszag hegyi karabah
Globál

Az oroszok beásták magukat a korábban háború sújtotta határvidékbe

MTI
Az Örményországban állomásozó orosz csapatok két erődített állást alakítottak ki az azeri határ mentén "további biztonsági garanciaként" a tavalyi hegyi-karabahi konfliktus nyomán - közölte hétfőn Nikol Pasinján örmény ügyvezető kormányfő.

"A 102. orosz katonai bázis két erődített állást hozott létre a Szjunik régióban" - mondta Pasinján a parlamentben mondott beszédében.

Ez egy pótlólagos biztonsági garancia nemcsak a Szjunik régió, de Örményország egésze számára

- hangsúlyozta a hegyi-karabahi konfliktus kezelése miatt nagy belpolitikai nyomás alá került Pasinján, akit hétfői rendkívüli ülésén az örmény parlament nem erősített meg kormányfői tisztségében, megnyitva az utat ezzel az előrehozott választások előtt.

Moszkva szoros szövetségesi viszonyt ápol Jerevánnal, s ennek keretében támaszpontot tart fenn Örményország északnyugati felében. Az Örményország második legnagyobb városában, Gjumriban található, 1995-ben létrehozott bázison jelenleg mintegy 3000 orosz katona szolgál.

Vagarsak Arutjunján örmény védelmi miniszter február végén közölte, hogy hazája szívesen venné a területén található orosz katonai bázis kiterjesztését, illetve orosz csapatok telepítését a déli Szjunik régióban, amely Azerbajdzsán és az azeri exklávé, Nahicseván között található. Örményország ugyanis attól tart, hogy Azerbajdzsán akár Jereván egyetértése nélkül is folyosót nyitna a dél-örményországi Szjunik régión keresztül a területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz. Ilham Aliyev azeri elnök április 20-án az azeri állami televíziónak adott interjújában kijelentette, hogy Örményország akaratától függetlenül is megvalósítja a folyosó tervét, a jereváni vezetés ellenállása esetén pedig kész ezt a kérdést akár erővel is megoldani.

Azerbajdzsán tavaly szeptember végén háborút indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcokban mindkét oldalon több ezren vesztették életüket. A harci cselekményeknek egy orosz közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás vetett véget november 9-én, aminek keretében Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a fegyvernyugvás fenntartására.

Címlapkép forrása: Brendan Hoffman/Getty Images

who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás
boris johnson brexit

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
taser x2 sokkoló