london uk
Globál

Nagy-Britanniában már több mint 50 millió embert beoltottak

MTI
Meghaladta az 50 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában - közölte Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Twitteren hétfő délután közzétett videónyilatkozatában.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) nem sokkal később közölte, hogy az előző 24 órában egy haláleset történt az országban a koronavírus-fertőződésből kialakuló Covid-19 betegség miatt. Ez tavaly nyár óta a legalacsonyabb napi halálozási szám. A nagy-britanniai koronavírus-járvány most lecsengő második hullámának januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor naponta 1800-an haltak meg Covid-19-ben. Boris Johnson miniszterelnök szerint azonban

továbbra is indokolt az óvatosság, különösen a külföldi utazások újbóli engedélyezésével.

Matt Hancock hétfői bejelentése az 50 millió beadott oltási dózisról várható volt, mivel a brit egészségügyi minisztérium már előző nap közölte, hogy addig több mint 49,8 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból, és a brit oltási program jelenlegi üteme alapján naponta átlagosan több mint félmillióan részesülnek az első vagy a második oltási dózisból.

Hancock a 50 milliós dózisszám elérést bejelentő hétfői nyilatkozatában utalást tett arra, hogy az oltási program előrehaladása és a járványügyi mutatók folyamatos javulása a korlátozások jelentős enyhítéséhez vezethet. Úgy fogalmazott:

az oltási kampánynak köszönhetően tartható lesz a nyitási menetrend, és tudom, hogy mindnyájunknak nagyszerű brit nyarunk lesz.

Boris Johnson azonban hétfői vidéki látogatásán, újságíróknak nyilatkozva kijelentette: a koronavírus-fertőzések újbóli behurcolásának veszélye miatt nagyon óvatosan kell eljárni a külföldi utazások engedélyezésével.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából - nagyon kevés számú, nyomós indok kivételével - nem szabad külföldre utazni. Hasonló szabályozás érvényes az Egyesült Királyság többi országában is. Az utazási tilalom meghirdetett célja az új koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozása, annak érdekében, hogy ne kerüljenek veszélybe a nagy-britanniai oltási kampány eredményei. A turisztikai célú külföldi utazások engedélyezését a brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő.

Johnson azonban hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott:

a kormány szeretne valamilyen mértékű nyitást május 17-én, de a lehető legnagyobb óvatossággal kell eljárni, mivel senki nem akarja, hogy a kór máshonnan ismét bejusson az országba.

A brit kormány már korábban is több nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a turisztikai célú külföldi utazások újbóli engedélyezése elsősorban a külföldi járványhelyzettől függ, és emiatt egyelőre nem garantálható teljes bizonyossággal, hogy a május 17-re kitűzött legkorábbi engedélyezési időpont tartható lesz-e.

A kormány azonban azt már bejelentette, hogy amikor újraindulhatnak Nagy-Britanniából a szabadidős külföldi utazások, a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer határozza majd meg, hogy a britek mely országokba utazhatnak a hazatérés utáni karanténkötelezettség nélkül.

Azok az országok, amelyekből karantén nélkül vissza lehet térni Nagy-Britanniába, a zöld kategóriában lesznek, de azoknak is koronavírus-tesztet kell végeztetniük hazaindulásuk előtt és hazaérkezésük után, akik ezekből az országokból térnek vissza. A vörös és a sárga kategóriába sorolt országokból Nagy-Britanniába visszatérőknek karanténhotelekben, illetve otthoni elkülönítésben kell tölteniük tíz napot.

Címlapkép: Getty Images

utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
digitális bank chip
vakcina koronavírus beadás szputnyik

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
zoldek annalena baerbock