mianmar puccs eroszak
Globál

Akkora a baj, hogy már Kína is aggódik, polgárháború robbanhat ki a szomszédjában

Portfolio
Kína ENSZ-nagykövete hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy Mianmarban akár polgárháború is kialakulhat, ha nem sikerül diplomáciai úton rendezni a február óta zajló konfliktust a hadsereg és a katonai hatalom ellen tiltakozók között – írja az AP.

Csang Csün, kínai ENSZ-nagykövet arra is figyelmeztetett, hogy a kialakult helyzet rossz kezelése a konfliktus további kiéleződéséhez is vezethet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken határozottan támogatta a délkelet-ázsiai országokat tömörítő ASEAN-csoport azon felhívását, hogy Mianmarban mielőbb hagyjanak fel a hetek óta tartó erőszakkal.

A Biztonsági Tanács emellett követelte, hogy állítsák helyre a demokratikus működést és, hogy valamennyi letartóztatásban lévő politikai szereplőt, köztük Aung Szan Szú Kjít is engedjenek szabadon.

A KÍNAI ENSZ-NAGYKÖVET UGYANAKKOR HOZZÁTETTE, HOGY KÍNA BARÁTI KAPCSOLATOT ÁPOL A SZOMSZÉDOS MIANMARRAL, ILLETVE, HOGY KÍNA NEM TÁMOGATJA SZANKCIÓK BEVEZETÉSÉT A DÉLKELET-ÁZSIAI ORSZÁGGAL SZEMBEN.

A kínai nagykövet azt sem zárta ki, hogy polgárháborút eredményezhet a Mianmarban kialakult helyzet annak nyomán, hogy a hadsereg egyszerre küzd az autonómiáért harcoló fegyveres etnikai csoportokkal, illetve a demokráciáért tüntető civilekkel. Ennek ellenére továbbra is reményét fejezte ki a diplomácia útján történő megegyezésre.

A mianmari hatóságok már hónapok óta próbálják felszámolni a február 1-én végrehajtott katonai puccs nyomán kialakult tüntetéshullámot és polgári engedetlenségi mozgalmat, amely az ország választott vezetőinek szabadon bocsátását követeli. A hatóságok brutális fellépéssel fojtották vérbe az eddigi megmozdulásokat. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 755 embert öltek meg.

Címlapkép forrása: Stringer/Getty Images

utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
digitális bank chip
vakcina koronavírus beadás szputnyik

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
zoldek annalena baerbock