usa eu
Globál

Angela Merkel kereskedelmi megállapodást szeretne az Egyesült Államokkal

MTI
Európa és az Egyesült Államok közös értékei nem jelentik azt, hogy automatikusan egyeznek az érdekek, és nem szolgálná Európa érdekeit, ha a világ ismét szétszakadna két pólusra - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán egy berlini tanácskozáson, amelynek témája a transzatlanti kapcsolatok alakítása volt.

A kancellár a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának konferenciáján mondott beszédében az előző washingtoni vezetés tevékenységével kapcsolatban megjegyezte, hogy a német-amerikai kapcsolatok az utóbbi években nem voltak annyira tele élettel, amennyire lehettek volna.  Azonban az új elnök, Joe Biden vezette kormányzat már munkája első száz napja alatt "iránymutató döntéseket" hozott - fogalmazott a német kancellár.

Angela Merkel kifejtette: a koronavírus-világjárványt, a klímaváltozást, valamint a Kína gazdasági és politikai megerősödése és Oroszország "részben igen erőszakos fellépése" révén változó erőviszonyokat tekintve "jó tudni, hogy a Biden-kormány kiáll a szoros transzatlanti partnerség mellett, és a szabályokon és értékeken nyugvó világrendet tekinti a nemzetek közötti békés, fair és gyümölcsöző együttműködés alapjának". Barack Obama korábbi amerikai elnök külpolitikáját felidézve rámutatott, hogy az Egyesült Államok nemcsak a transzatlanti térségben meghatározó tényező, hanem a csendes-óceáni régióban is, ahol Kína megerősödése "kihívás" Washingtonnak.

Ebben a helyzetben "természetesen nem lehetünk semleges megfigyelők, szövetségesek maradunk ebben a kihívásban is, ugyanakkor a közös értékek nem jelentik automatikusan az érdekek egyezését is" - hangsúlyozta Merkel. Majd hozzátette: a külpolitika mindig az értékek és az érdekek együttes hatására formálódik, és a transzatlanti partneri és baráti viszonyban fontos feladat kifejezésre juttatni az európai érdeket. A kancellár kiemelte, hogy Európának nem érdeke a "két szférára" osztott világ újbóli kialakulása. Hozzátette, hogy Németország, illetve Európa Kínához fűződő kapcsolatai igen sok rétegből állnak. Ezt a kapcsolatot szerinte egyaránt jellemzi az alapvető emberi jogok érvényesülésében a többi között az ujgur kisebbséggel és Hongkong helyzetével összefüggő gondok éles bírálata, és az ország fejlődéséhez és a lakosság jólétének növekedéséhez fűződő európai érdek.

Kínát be kell vonni a nemzetközi közösség multilaterális - többoldalú - együttműködésébe, mert a klímaváltozástól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjáig egy sor ügyet "nem lehet megoldani Kína nélkül vagy Kínával szemben" - szögezte le Angela Merkel. A többi között szólt arról is, hogy az Európai Unió és Kína átfogó beruházási megállapodása a ratifikáció - nemzeti jogrendbe emelés - várható nehézségeivel együtt is "nagyon fontos vállalkozás", mert javítja az EU-s vállalkozások hozzáférését a kínai piacokhoz, és hozzásegít a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által a foglalkoztatottak munkakörülményeiről meghatározott alapkövetelmények kínai érvényesítéséhez.

Egyebek mellett hozzátette, hogy kezdettől támogatta, és továbbra is nagyon ésszerűnek tartja, hogy az EU a Kanadával kidolgozott egyezményhez hasonló átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást kössön az Egyesült Államokkal.

Címlapkép: Getty Images

gyerek_oltás_vakcina_maszk_koronavírus
bét
audi Palkovics László
GettyImages-668600179
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
orrfújás koronavírus indiai variáns delta
hitel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
audi Palkovics László