Előfizetői tartalom

Szép csendben új front nyílik: harcba szállnak a világűr feletti uralomért a szuperhatalmak

Az űrkutatás mindig is foglalkoztatta az emberiséget, az utóbbi években azonban látványosan felélénkültek a világűr megismerésére vagy éppen az ottani befolyás növelésére tett kísérletek. Ebben kétségkívül nagy szerepet játszott a technológiai fejlődés, új nagyhatalmak megjelenése az űrkutatásban, illetve az, hogy újabban már magáncégek is helyet követelnek maguknak az asztalnál. A most zajló változások hosszú távú következményeit egyelőre lehetetlen megjósolni, az azonban kellő biztonsággal kijelenthető, hogy izgalmas évek várnak ránk az űrkutatás terén.

A hidegháborús időszak minden bizonnyal egyik leglátványosabb eseménysorozata a világűrért folytatott verseny volt a kor két szuperhatalma, az Egyesült Államok és a Szovjetunió között. A kezdőlökést a Szovjetunió adta meg, amikor 1957-ben sikeresen fellőtte a világ első műholdját, a Szputnyik-1-et. Bár alacsony pályája miatt három hónap után megsemmisült a légkörben...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái