sidney kikoto ausztralia
Globál

Könyörtelenül megbüntetik a világ egyik legnagyobb országát, amiért elkezdett készülni a háborúra

Portfolio
Kína határozatlan időre felfüggeszt mindennemű magas szintű gazdasági egyeztetést az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerével, Ausztráliával – írja a CNBC. A lépésre azt követően került sor, hogy az ország fegyverkezésbe kezdett annak érdekében, hogy hatékonyan fel tudjon lépni a csendes-óceáni régióban tapasztalható feszültségek kezelésében.

Az egyelőre nem világos, hogy a mostani döntés milyen hatással lesz a két ország közötti kereskedelemre. Az ausztrál dollár azonban a bejelentés után gyengült az amerikai dollárral szemben.

A kínai hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy ausztrál tisztviselők az utóbbi időben számos esetben hoztak olyan intézkedéseket hidegháborús szemlélettől vezérelve, amelyek ártottak a két ország együttműködésének.

Az ausztrál kereskedelmi miniszter, Dan Tehan sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, ugyanakkor jelezte, hogy továbbra is nyitottak miniszteri szintű egyeztetésekre.

A két ország között 2018-ban kezdett feszültség kialakulni, amikor Ausztrália kizárta a Huaweit az 5G hálózat kiépítéséből. A viszony tovább romlott, amikor Ausztrália független vizsgálatot követelt a koronavírus eredetének felkutatására.

Kína azóta több büntetőintézkedést is bevezetett Ausztráliával szemben, dömpingellenes intézkedéseket hoztak az importált ausztrál borokra, illetve nem hivatalosan megtiltották a szén importját is.

Ausztrália ezzel szemben felbontott két szerződést, amelyeket Victoria állam kötött Kínával az „Egy övezet, egy út” projekt keretein belül. Az ausztrál kormány szerint a két megállapodás sértette Ausztrália nemzeti érdekeit.

Címlapkép forrása: Nick Wilson via Getty Images

lisztbogár lárva rovar eledel
paks 2
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
elektromos tolto 5 perc alatt 210307
vakcina pfizer oltópont koronavírus
balaton

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
g7 biden macron johnson merkel von der leyen