kínai labor
Globál

A WHO jóváhagyta a Sinopharm vészhelyzeti alkalmazását

Portfolio
Jóváhagyta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken a koronavírus ellen kifejlesztett kínai Sinopharm-vakcina vészhelyzeti alkalmazását - közölte az MTI. Az oltást 18 év felettiek számára engedélyezték, vagyis az idősek számára is. A kínai vakcina ezzel felhasználható lesz a COVAX-program keretében, azaz alacsony jövedelmű országok is részesedhetnek a kínai vakcinából.

A WHO péntek este bejelentette, hogy jóváhagyta a kínai Sinopharm vakcina vészhelyzeti alkalmazását. Az oltást a 18 év felettiek körében engedélyezte, vagyis az idősek számára is. Ez lett a hatodik oltás, amit az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyott.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a WHO hiányzó bizonyítékok miatt nem tudta igazolni, hogy a vakcina védettséget ad az idősebb korosztály számára is. Ezt írta akkori közleményében a WHO:

  • Mi (a WHO) nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél.
  • Közepesen vagyunk bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony.
  • Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását.

Ez nem jelenti azt, hogy a vakcina nem véd az idős korosztályban, egyszerűen csak arról van szó, hogy adathiány miatt ezt nem lehet megállapítani a WHO szerint.

Ezen felül még adathiány miatt nem tudtak megállapítást tenni arról sem, hogy a vakcina mennyire véd a járvány súlyos lefolyása ellen, nem láttak elég információt a védettség időtartamának megállapításához, és a variánsok elleni védelemről is kevés az adat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott a héten, hogy várják a részletes jelentés a Sinopharm vakcinájáról. A WHO engedélye most megérkezett a 18 év felettiek számára, de a fenti kérdésekre továbbra sincs pontos válasz. A WHO szerint egyelőre nincs szükség harmadik dózisra a vakcinából.

Címlapkép: Getty Images

burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
elektormos auto