usa
Globál

Az amerikai külügyminiszter az oroszokat és Kínát bírálta

MTI
Antony Blinken amerikai külügyminiszter Moszkva és Peking magatartását bírálta burkoltan az ENSZ Biztonsági Tanácsában pénteken, figyelmeztetve a jelenlévőket, hogy egyes nagyhatalmak tevékenysége a büntetlenség benyomását keltheti másokban.

A multilateralizmusról szóló találkozón, amelyen Kína elnökölt, Blinken aláhúzta: az országoknak be kell tartaniuk nemzetközi kötelezettségeiket, biztosítaniuk kell az emberi jogokat, és tiszteletben kell tartaniuk a szuverén egyenlőség alapelvét.

"Ha az ENSZ tagállamai, különösen ami a Biztonsági Tanács állandó tagjait illeti, semmibe veszik ezeket a szabályokat, és akadályozzák a nemzetközi jogsérelmeket elkövetők felelősségre vonását célzó kísérleteket, az azt üzeni, hogy mások büntetlenül megszeghetik azokat a szabályokat" - mondta az amerikai külügyminiszter. A 15 tagú Biztonsági Tanácsban Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia bír vétójoggal.

Az Egyesült Államok népirtással vádolta Kínát a többségében muszlim vallású ujgur népcsoport elnyomása miatt. Kína tagadja, hogy visszaélést követett volna el, és a szélsőségesség megfékezésével indokolja intézkedéseit. Az ülésen Blinken hangsúlyozta, hogy egyetlen országnak sincs joga rabszolgasorba taszítani, kínozni és eltüntetni állampolgárait, semmibe venni emberi jogaikat, vagy etnikai tisztogatást végrehajtani a körükben.

Eközben Oroszország bírálta, hogy az Egyesült Államok csúcstalálkozót tartana a globális demokráciáról, amelynek célja Moszkva szerint egy új elitklub létrehozása nyíltan ideológiai alapon. Egy ilyen lépés csak tovább mélyítené a feszültséget a nemzetközi porondon - vélekedett Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője.

Washington, Peking és Moszkva egyetértett abban, hogy közös fellépésre van szükség az éghajlatváltozás és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Az ENSZ Közgyűlésének elnöke és a Biztonsági Tanács több ideiglenes tagja a testület kibővítését követelte legitimitásának megőrzése érdekében. A BT reformja régóta beszédtéma, de eddig semmi sem történt az ügyben. Az állandó tagok most sem fordítottak figyelmet a reformot követelő hangokra.

Címlapkép: Getty Images

burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
elektormos auto