elektromos autó töltés
Globál

Óriási kincsre bukkant Németország: az egész EU elektromos autógyártásának hatalmas lökést adhat

Portfolio
400 millió darab villanyautónak elegendő akkumulátor gyártásához felhasználható lítiumlelőhelyet találtak Németországban, a Felső-Rajna-völgy alatt. A németek ezután egyáltalán nem szorulnak majd rá a lítium behozatalára, amelynek Kína és Ausztrália a fő exportőrei.

A globális lítiumpiacot jelenleg Ausztrália és Kína dominálja, a német lelőhely felfedezése pedig akár az egész EU-nak elhozhatja a Kánaánt az elektromos autógyártásban - írja a totalcar.hu. Geológusok becslése szerint a Felső-Rajna-völgy környékén egy 300 kilométer hosszú és akár 40 kilométer széles terület alatt található óriási mennyiségű lítium, több ezer méter mélyen.

A lap azt írja, hogy egy német-ausztrál vegyesvállalat, a Vulcan Energy Resources már be is jelentkezett a termelésre. Elmondásuk szerint a lehető legkörnyezetkímélőbb módon oldanák meg a kitermelést.

Öt geotermikus erőmű építésével kezdenék, ezeken keresztül működne maga a kitermelés.

A mélyből felhozott lítiumban gazdag forró vízzel meghajtanák a generátorokat, így egyrészt áramot termelnének velük, majd ebből a vízből kémiai módszerekkel leválasztanák a lítiumot és a visszamaradt vizet visszapumpálnák a mélybe.

A beruházás 1,7 milliárd euróba kerülhet, és terveik szerint 2024-ben már évi 15 ezer tonna, egy évre rá pedig már évi 40 ezer tonna lítium-hidroxidot hoznának a fel. Csak szemléltetésképp említendő: Németország tavaly összesen 5300 tonnát importált, az új lelőhely így elképesztő méretűnek tekinthető.

A lap szerint még sok a kérdés a projekttel kapcsolatban, a fő aggály, hogy a lelőhely lakott terület közelében van, így nem tudható, hogyan reagál majd a lakosság. A kutakon keresztül végzett kitermelés ugyan nem jár nagy felszíni pusztítással, mégis okozhat változásokat a felszín közelében, így például lehet következménye épületek süllyedése, vagy a talajvíz szintjének változása, a német autóiparnak viszont jelentős lobbiereje van az országban.

A bolygón kitermelt lítium nagyjából felét jelenleg Ausztráliában termelik ki, miközben az ismert tartalékok java Dél-Amerika egyes országaiban, például Chilében és Bolíviában vannak.

Címlapkép: Getty Images 

Takarékbank_1
oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
oroszország koronavírus járvány