izrael reketa
Globál

Nagyon egymásnak estek az izraeliek és a palesztinok

Portfolio
MTI
A palesztinok több tucat rakétát lőttek ki Gázából, Izrael pedig újabb légitámadásokat indított palesztinok lakta területek ellen kedden, miközben Jeruzsálemben napok óta összecsapások zajlanak az Al-Aksza mecsetnél – írja a Politico.

A Gázát ért támadásokban 24 ember meghalt, köztük kilenc gyerek. Többségük az izraeli légicsapásoknak esett áldozatul. Emellett több mint 700 palesztin sérült meg az izraeli hatóságokkal való összecsapás során Jeruzsálemben és Ciszjordániában az elmúlt 24 órában. Közülük 500 személy kórházi ellátásra is szorult. Az izraeli haderő tájékoztatása alapján hat izraeli polgár sérült meg a palesztin rekétatámadások következtében.

A mostani konfliktus, ahogy a korábbiak is Jeruzsálem hovatartozása kapcsán tört ki, amelyet mind a kereszténység, mind az iszlám, mind pedig a zsidó vallás szent helyként tart számon. Ráadásul az izraeliek és palesztinok is fővárosukként tekintetnek Jeruzsálemre, amely így állandó konfliktusok forrása.

A napokban például több tízezer muzulmán hívő barikádozta el magát Jeruzsálem óvárosában, az Al-Aksza mecsetnél, akik köveket gyűjtve készültek szembeszállni az izraeli biztonságiakkal.

A feszültséget tovább fűtötte, hogy az izraeliek hétfőn ünnepelték a Jeruzsálem-napot, melyen Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli elfoglalására emlékeztek, illetve az terv miszerint több tucat palesztin lakoltatnának ki a kelet-jeruzsálemi Sheikh Jarrah negyedből, miután izraeli telepesek már régóta igyekeztek megszerezni az ott található ingatlanokat.

Az izraeli rohamrendőrök hétfő reggel behatoltak a Templom-hegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra, és tömegoszlató fegyverek, füstbombák és könnygáz, valamint gumilövedékek bevetésével vették fel a harcot a mecsetekbe szorult, hitük szerint az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyét, az "Al-Akszát védő" arab hívőkkel.

Iszmáíl Hanije a Hamász vezetője szerint addig folytatják a támadásokat, amíg Izrael fel nem hagy a Jeruzsálemben és az Al-Aksza mecset környékén tanúsított agresszív és terrorista magatartással.

Címlapkép forrása: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

medvetozsdebika_frankfurtitozsde
GettyImages-1233503994
GettyImages-91442935
vizsgaterem210618
btc
unios kulugyi tanacs210618
GettyImages-1231654214
forint ezres

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
hong kong