FONTOS Matolcsy hadjáratot hirdetett, erős pénzügyi támadástól félti Magyarországot
andrzej duda klaus iohannis
Globál

Románia és Lengyelország együtt készül Kelet-Európa védelmére

MTI
Védelmi feladatok ellátására készülnek és az együttműködést gyakorolják a román és a lengyel katonák a NATO keleti szárnyán - hangoztatta Klaus Iohannis román államfő kedden, amikor Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen megtekintették a román-moldovai-ukrán hármashatár közelében, a Duna torkolatvidékénél, a Galati megyei Smardan lőtéren megrendezett nemzetközi hadgyakorlatot.

Iohannis rövid köszöntőjében háromszor is kihangsúlyozta a "védelem" szót, arra utalva, hogy a NATO védelmi szövetség, haderejét pedig nem más államok megtámadására, hanem a tagországok közös védelmére készíti fel.

Duda, aki hétfőn kezdte meg romániai hivatalos látogatását, rámutatott: a román és a lengyel katonák kölcsönösen hozzájárulnak egymás országában az egész keleti szárny védelméhez, a smardani hadgyakorlaton jelen lévő lengyel katonák a dél-romániai Krajován létrehozott nemzetközi NATO-dandárban teljesítenek szolgálatot.

A lengyel elnök felidézte: a térség biztonsága volt a fő téma a kelet-közép-európai NATO tagállamokat tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) hétfői online csúcsértekezletén is, amelybe Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is bekapcsolódott.

A lengyel és román kezdeményezésre 2015-ben létrehozott B9-es csoport tanácskozását Duda és Iohannis társelnökletével a júniusi, brüsszeli NATO-csúcs előkészítéseként hívták össze, alapvetően azzal a céllal, hogy az Oroszországtól tartó keleti tagállamok népes támogatást mutassanak fel a keleti szárny erősítését célzó igényük alátámasztásaként.

A mintegy ötszáz harckocsit, tüzérségi eszközt, és Románia eddigi legdrágább hadrendbe állított felszerelését, az ország első Patriot rakétaelhárító rendszerét felvonultató Justice Sword 21 elnevezésű, múlt héten kezdődött manőverben kétezer román, lengyel, német, és amerikai katona vesz részt.

A Justice Sword 21 része a - NATO Defender Europe 2021 elnevezésű gyakorlatsorozatához kapcsolódó - mintegy 15 ezer román, szövetséges és partner országbeli katona részvételével szervezett, májusban és júniusban lebonyolítandó romániai Dacia 21 Livex nemzetközi hadgyakorlatnak.

Címlapkép forrása: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621
bear_1
bét
GettyImages-1233503994
GettyImages-1087046614
GettyImages-1301795283

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
franciaország párizs