lynx
Globál

A legmodernebb védelmi rendszerekkel szerelik fel a magyar páncélosokat

Portfolio
A német Rheinmetall vállalatcsoport StrikeShield aktív védelmi rendszerével szerelik fel a honvédség számára beszerzendő Lynx gyalogsági harcjárműveket – közölte a Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos titkársága.

  "A fenyegetést jelentő ellenséges páncéltörő lövedékeket semlegesíteni képes, úgynevezett aktív védelmi rendszerek nyújtják a ma elérhető legmagasabb fokú biztonságot a honvédség új harcjárművei számára. A StrikeShield megóvja a Lynxek személyzetét és a szállított katonákat. Ezáltal lehetővé teszi, hogy a 21. századi intenzív hadviselés viszonyai között, korszerű fegyverek tüzének kitéve is teljesítsék feladataikat" – mondta Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A szakember rámutatott: mivel a haderőfejlesztés során a saját erők megóvásának képessége, túlélőképességük biztosítása kiemelt szempont, nem lehetett kérdés, hogy az új, nagy értékű fegyverrendszer-platformokat, járműveket a rendelkezésre álló legkorszerűbb önvédelmi megoldásokkal, technikákkal lássák el.

A Lynx gyalogsági harcjárművek beszerzéséről, valamint az eszközök nagy részét idehaza előállító vegyesvállalat létrehozásáról szóló megállapodásokat 2020 szeptemberében írták alá a német Rheinmetall és a magyar állam képviselői, több mint 2 milliárd euró értékben. A StrikeShield aktív védelmi rendszer ezen belül több mint 140 millió eurót tesz ki.

A Rheinmetall StrikeShield rendszere az egyik legmodernebb hard-kill aktív védelmi rendszer, ami elérhető a piacon. Úgy működik, hogy a rendszer szenzorai érzékelik a bejövő rakétát vagy robbanótöltetet, majd a védőtöltet-kivető egységek fizikálisan semlegesítik az ellenséges lövedéket, mielőtt az becsapódik a járműbe. Az ilyen rendszerek jelentősen megnövelik a jármű és a kezelőszemélyzet túlélési esélyeit.

A StrikeShield szenzorait és ellenintézkedési rendszereit úgy találták ki, hogy azok a jármű páncélzatába integrálhatók legyenek, így nem növeli a jármű sziluettjét a védelmi rendszer jelenléte. A magyar Lynxek tehát egyfajta hibrid páncélzattal lesznek felszerelve, amely egyszerre biztosít passzív páncélvédettséget és aktív védelmet a kezelőknek.

Íme egy videó a Rheinmetall aktív védelmi rendszerének működéséről (itt nem egy Lynx, hanem egy Fuchs 6x6-os jármű látható, de a működési elv hasonló):

A Lynx-harcjárművek annak a korszerű nehézdandárnak a legfontosabb fegyverrendszerét alkotják majd, melynek felállítását a NATO felé vállalta Magyarország. A beszerzés egyúttal egy olyan alapvető haditechnikai eszközkategóriát állít helyre a magyar haderőben, mellyel az a BMP-1-esek több mint másfél évtizeddel ezelőtti kivonása óta egyáltalán nem rendelkezett.

Az első 46 darab, még németországi gyártású Lynx 2022-től érkezik, majd további 172 járművet már a hazai üzemből kap meg a honvédség. A Rheinmetall Hungary Zrt. zalaegerszegi harcjárműgyárának alapkőletétele 2020 decemberében történt meg, a tervek szerint 2022 végén kerül sor a tesztüzemre, amit a termelés beindítása követ.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
orbanerdogan