sebastian kurz
Globál

Belebukhat az osztrák kancellár az egyre dagadó korrupciós botrányba

Portfolio
MTI
Nehéz napok várnak Sebastian Kurz osztrák kancellárra, aki ellen nyomozást indított a osztrák korrupcióellenes ügyészség, amiért állítólag hamis tanúvallomást tett az Ibiza-botrány feltárásával megbízott parlamenti bizottságnak – írja a Politico.

Kurz egy sajtótájékoztató alkalmával erősítette meg a hírt, miszerint az ügyészség értesítette őt, valamint kabinetfőnökét, Bernhard Bonellit arról, hogy hamis tanúzással vádolják őket. Kurz tagadta a vádakat és jelezte, hogy elképzelhetetlennek tartja az elmarasztalását az ügyben, illetve kritikával illette az ügyet vizsgáló bizottság működését, amely szerinte kiforgatta a szavait.

A parlamenti Ibiza-bizottságot, azután állították fel korrupciós ügyek feltárása céljából, hogy Ibizán, titokban készített videofelvétel alapján kiderült, hogy Heinz-Christian Strache akkori osztrák alkancellár és Kurz koalíciós partnere az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) színeiben a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba magánszemélyeknek. Az osztrák kormány meg is bukott a vádak miatt, Kurznak azonban sikerült megnyernie az előrehozott választásokat, így pártja jelenleg a Zöldekkel kormányoz.

Az Ibiza-bizottság azonban időközben kiterjesztette vizsgálatát több területre is. A mostani botrány amiatt robbant ki, mert a bizottság elkezdte vizsgálni, hogy lehettek-e háttéralkuk amögött, hogy a kancellár bizalmasának számító Thomas Schmidet nevezték ki az ÖBAG névre hallgató állami holding élére. Az illetékesek szerint több feljelentés érkezett be hozzájuk, így a többi között az ellenzéki Liberális Fórumtól (NEOS) is. Kurzot meg is hallgatták az ügyben még tavaly nyáron, a kancellár viszont tagadta, hogy bárminemű részrehajlás befolyásolta volna a kinevezést, de azt is, hogy egyáltalán beszélt volna Schmiddel.

Azóta azonban egy sor SMS-üzenet szivárgott ki a Kurz és Schmid közötti beszélgetésből, amelyek arra utalnak, hogy Kurz nem csak beszélt Schmiddel a pozícióról, de biztosította azt is, hogy bizalmasát nevezzék ki a vállalat élére.

A parlamenti bizottsággal összefüggésben a kancellár bizalmasa, Gernot Blümel pénzügyminiszter már hónapok óta az osztrák ügyészség figyelmének központjában áll. Ellene egyébként a Novomatic szerencsejáték-nagyvállalattal kapcsolatos korrupció gyanúja miatt is nyomozás folyik, bár a politikus tagadja az ellene felhozott vádakat.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke lemondásra szólította fel Kurzot, ha vádat emelnek ellene. Az ÖVP egykori koalíciós partnere, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanakkor a kancellár azonnali lemondását követelte.

Ausztriában egyébként ugyanolyan szigorú szabályok vonatkoznak egy parlamenti bizottság előtti hamis tanúzásra, mint a bírósági tárgyalások esetében. Ennek megfelelően akár három évig terjedő szabadságvesztést kaphat az, akit ilyen jogcímen bűnösnek találnak.

Címlapkép forrása: Sean Gallup/Getty Images

GettyImages-1233503994
covid-19
ebrahim raiszi
bezárt üzlet - koronavírus
bear_1
matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
ebrahim raiszi