soc-r
Globál

Amerikai hajókat kapnak a magyar katonák

Portfolio
Három darab SOC-R folyami gyorsnaszádot rendszeresít a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárja – jelentette be a napokban Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Új hajókat kap a Honvédség

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a bejelentés csütörtökön, Szolnokon, a dandár támaszpontján történt meg, a sajtótájékoztatót a Black Swan 2021 hadgyakorlat alkalmából tartották meg. Magáról a gyakorlatról itt írtunk:

A lap azt írja, hogy az Egyesült Államok Excess Defense Articles (EDA) program keretein belül biztosítja Magyarország számára a három új hajót; ennek a programnak a lényege, hogy kedvező áron vagy segély formájában biztosítsanak szövetséges országoknak felújított haditechnikai eszközöket.

D__MJ20210512005
Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka. Fotó: MTI/Mészáros János

A Magyarországhoz kerülő hajók tranzakciójának anyagi háttere egyelőre nem ismert, internetes források szerint a hajó egyik konvencionális variánsáért, U.S. Navy Riverine Assault Boatért darabonként 1,4 millió dollárt fizetett az amerikai haditengerészet, amikor azok lekerültek a United States Marine, Inc. gyártósorairól.

A Magyarország által fizetett összeg – már ha egyáltalán fizetett értük a kormány – vélhetően ennél lényegesen alacsonyabb. Amerikai civil aukciós oldalakon a beszerzési ár tizedéért – 140 ezer dollárért -, már lehet ilyen hajókat kapni használtan.

Mit tud az új hajó?

Az SOC-R (Special Operations Craft – Riverine – vagyis Különleges Műveleti Vízi Jármű – Folyami), ahogy a neve is sugallja, egy különleges műveleti egységek számára kifejlesztett, gyors és könnyű naszád, melyeket kifejezetten folyami műveletekhez terveztek. Mind földi, mind légi úton szállíthatók – úgy alakították őket ki, hogy akár C-130-as közepes szállító-repülőgépekkel a műveleti térségbe lehessen őket juttatni, illetve MH-47-es szállítóhelikopterekkel ki lehessen őket vonni.

Végsebességük 40 csomó (74 km/h), melyet két Yanmar 6LY2M-STE dízelmotor segítségével érnek el, hatótávolságuk 125 tengeri mérföld (231 kilométer).

Kezelőszemélyzetük négy főből áll, emellett nyolc lövészt és felszerelésüket is képesek szállítani. Alapvető fegyverzetüket két GAU-17-es gatling-géppuska, egy 12,7 milliméteres (50-es kaliber) M2HB géppuska, két 7,62 milliméteres, M240B géppuska és két Mk 19-es, 40 milliméteres gránátvető alkotja. A Black Swan gyakorlaton szereplő hajók fegyverzete – az MTI által közzétett fotók alapján – némelyest eltért ettől a konfigurációtól: ezeken a hajókon négy M240-es géppuska és egy GAU-17-es géppuska látható.

soc-r

Az egyelőre nem világos, hogy a magyar különleges műveletisek mit kapnak majd meg a hajók felszereléséből; elképzelhető, hogy fegyverekkel a Honvédségnek kell majd felszerelnie az eszközöket.

Nem az SOC-R-ek az első hajók, melyeket a különleges műveletisek kaptak a közelmúltban: tavaly júliusban két darab Zodiac Pro 850 félmerevtestű, többcélú hajót rendszeresített az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.

Címlapkép: MTI Fotó/Máthé Zoltán

búza
forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
mnb_jegybank_felügyelet_shutter

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
ebrahim raiszi iran