Előfizetői tartalom

Rendszerellenes mozgalomnak indult, hamarosan mégis átvehetik az uralmat Európa legerősebb országa felett

Hosszú évek után újra rendkívül izgalmasnak ígérkeznek a német szövetségi választások. Angela Merkel már nem méreti meg magát, pártja pedig sokat veszített népszerűségéből a koronavírus-járvány alatt. A változások fő nyertesei a Zöldek lehetnek, akik vezetnek a közvélemény-kutatásokban és egyesek szerint meg is nyerhetik a szeptemberi választásokat. A majdani választási eredménytől függetlenül megállapítható, hogy a Zöldek nagy utat tettek meg idáig, amely rámutat arra is, hogy miként alakulhat át egy protestmozgalom kormányváltásra esélyes párttá.

A kezdetek Bár magát a németországi Zöld Pártot 1980-ban alapították, a mozgalom gyökerei valójában az 1968-as diáklázadásokig vezetnek vissza, amelyben kiemelt szerepe volt a környezetvédelemmel kapcsolatos, háború- és atomenergia-ellenes, illetve a kapitalista rendszert bíráló jelszavaknak. A Zöldek megalapításukkor sokkal inkább tartották magukat egy bázisdemokrata...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés