hegyi karabah
Globál

Hegyi-Karabah - Pasinján: nő a feszültség az örmény-azeri határon

MTI
Nikol Pasinján ügyvezető örmény kormányfő hétfőn azt állította, hogy nő a feszültség az örmény-azeri határon, egyes szakaszokon agressziót követnek el az azeri katonák, Ilham Aliyev azeri elnök szerint viszont stabil a helyzet.

Pasinján szerint vasárnap késő éjszakába nyúlóan tárgyaltak a határhelyzetről az azeri féllel, és a megbeszélések szerdán folytatódnak. Egyetlen témájuk van a tárgyalásoknak, mégpedig az, hogy az azeri katonáknak el kell hagyniuk Örményország területét - tette hozzá az örmény nemzetbiztonsági tanács hétfői ülésén.

Ez eddig nem történt meg, és mi válságosnak ítéljük meg a helyzetet, amely veszélyt jelent Örményország szuverenitására, stabilitására és területi épségére nézve

- mondta Pasinján.

A politikus később a Facebook-oldalán ezt azzal toldotta meg, hogy a testület ülése után nőtt a feszültség a határon, és az azeri erők egyes szakaszokon agressziót követnek el. Pasinján szerint Jereván álláspontja ebben a kérdésben változatlan: az azeri erőknek el kell hagyniuk az ország területét. Szerinte politikai eszközökkel kell megoldást találni erre a problémára, de ha ez eredménytelen lesz, akkor Örményországnak "katonai-politikai eljárásokhoz kell folyamodnia".

Ilham Aliyev azeri elnök ezzel szemben hétfőn, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt tájékoztatva, stabilnak nevezte az azeri-örmény határhelyzetet. Hozzátette, hogy a határ pontosítása zajlik, de az örmények helytelenül reagálnak rá. Aliyev szerint Jereván azzal, hogy múlt pénteken a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) fordult az ügyben, megpróbálja teljesen alaptalanul nemzetköziesíteni a kérdést.

A határon nem történt semmilyen összetűzés, a helyzet stabil, folytatódnak a tárgyalások

- idézte az elnöki hivatal Aliyevet.

Az ODKB-t Oroszország vezeti, tagországa még Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán.

Az örmény védelmi minisztérium múlt szerdán közölte, hogy aznap kora reggel az azerbajdzsáni fegyveres erők megpróbáltak határkiigazítást végrehajtani Szjunik megye határ menti térségében, 3 és fél kilométer mélyen behatoltak örmény területre, majd az örmény egységek közbelépésére meghátráltak. Baku visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy az azeri erők csupán Azerbajdzsán határait erősítették meg. Egységeik visszatértek korábbi állásaikba, áldozatokról nem érkezett jelentés. A határhelyzet rendezéséről tárgyalások kezdődtek.

A tavaly ősszel lezajlott hegyi-karabahi fegyveres konfliktus után, amikor hét, Hegyi-Karabahhoz közeli körzet visszakerült Baku ellenőrzése alá, az örmény-azeri határ "áttolódott" közvetlenül az örmény Szjunik megyéhez.

Címlapkép forrása: Alex McBride/Getty Images

micr
bear_1
markus söder armin laschet
GettyImages-1233503994
covid-19
ebrahim raiszi
bezárt üzlet - koronavírus

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
markus söder armin laschet