Globál

Merkel szolidaritásáról biztosította Netanajahut, az EU kiakadt a sajtónak is otthont adó toronyház lebombázásán

MTI
Angela Merkel német kancellár ismét elítélte a Gázai övezetből Izrael ellen intézett rakétatámadásokat és kormánya szolidaritásáról biztosította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt kettejük hétfőn telefonon folytatott megbeszélésén - közölte a német szövetségi kormány szóvivője. Az Európai Uniót mélységesen aggasztja az izraeli légierő által lerombolt, több nemzetközi sajtóorgánumnak otthont adó gázai toronyház ügye - jelentette ki Peter Stano az unió külügyi szolgálatának szóvivője hétfőn az Európai Bizottság sajtókonferenciáján.

Szolidáris a német kormány Izraellel

Steffen Seibert német kormányszóvivő közleménye szerint a kancellár megerősítette kormánya álláspontját, miszerint Izraelnek jogában áll védekezni a támadásokkal szemben.A polgári lakosságot mindkét oldalon sújtó emberveszteségekre tekintettel kifejezte reményét, hogy a harci cselekmények lehetőleg hamarosan véget érnek. Angela Merkel továbbá aláhúzta, hogy a szövetségi kormány határozottan fellép mindazon tüntetések ügyében, amelyeken gyűlöletet és antiszemitizmust terjesztenek - ismertette a szóvivő.

Németországban az izraeli-palesztin konfliktus újbóli elmélyülése - vagyis a Gázai övezetet uraló Hamász dzsihadista palesztin szervezet rakétatámadásaiból és az izraeli hadsereg ellencsapásaiból álló rakétaháború - május 10-i kezdete óta legkevesebb tíz Izrael-ellenes, antiszemita incidens történt.Több városban megdobálták kővel a helyi zsinagógát, máshol izraeli zászlót égettek el.

A legnagyobb szabású eset szombat este történt Berlinben, ahol az Izrael állam 1948-as megalapításának évfordulója alkalmából a palesztinok mellett tartott tüntetések egyikén több száz demonstráló összecsapott a megmozdulás biztosítására kivezényelt mintegy hatszáz rendőrrel. A kövekkel, palackokkal, petárdákkal dobáló tüntetők megsebesítettek 93 rendőrt, 59 embert őrizetbe vettek, a többi között hivatalos személy elleni erőszak, súlyos testi sértés és garázdaság miatt.

A szeptember 26-i szövetségi parlamenti választásra (Bundestag-) készülő kancellárjelöltek mind elítélték az incidenseket. Németországban a zéró tolerancia elve érvényes az antiszemitizmussal szemben, ezért azonnal fel kell oszlatni minden megmozdulást, amelyen előfordul zsidóellenes megnyilvánulás - nyilatkozott hétfőn Berlinben a közvélemény-kutatásokban vezető Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock.

A szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetség kormányfőjelöltje, Armin Laschet ugyancsak hétfőn Berlinben tájékoztatóján kiemelte, hogy a német államrezonhoz, azaz Németország alapvető érdekeinek köréhez Izrael államiságának megőrzése mellett a Németországban élő zsidók biztonsága is hozzátartozik.

A felmérésekben a Zöldek és a CDU/CSU után következő SPD jelölte, Olaf Scholz kiemelte, hogy "nincs pardon" mindazoknak, akik zsidó intézményekre támadnak vagy antiszemita jelszavakat skandálnak tüntetéseken.

A jogállami lehetőségek adta legkeményebb rendőri fellépést ígérte az antiszemita gyűlölködőkkel szemben a napokban több tartományi belügyminiszter és Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter is.

Mélységesen aggasztja az EU-t a Gázai övezetben lerombolt toronyház ügye

Az Európai Uniót mélységesen aggasztja az izraeli légierő által lerombolt, több nemzetközi sajtóorgánumnak otthont adó gázai toronyház ügye - jelentette ki Peter Stano az unió külügyi szolgálatának szóvivője hétfőn az Európai Bizottság sajtókonferenciáján.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az EU nagy jelentőséget tulajdonít a médiaszabadságnak, alapelve hogy a sajtómunkásoknak biztonságos és szabad környezetében kell végezni tevékenységüket, elengedhetetlen továbbá, hogy a konfliktusról pártatlan módon tudósítsanak.

Stano megerősítette, hogy az EU-tagállamok külügyminiszterei keddi rendkívüli tanácskozásának központjába az izraeli és palesztin fél között újból kiélesedett feszültségek csökkentése, és az erőszak megszüntetése áll.

"Először is sürgősen meg kell akadályoznunk, hogy a konfliktus kiszélesedjen. A tagállamok külügyminiszterei azt fogják megvitatni, hogyan járulhat ehhez hozzá az EU. Másodszor az uniós diplomáciai erőfeszítéseket arra kell irányítani, hogy kezeljük a konfliktushoz vezető problémák gyökerét, annak érdekében, hogy újra meginduljon a békefolyamat a két fél között" - emelte ki.

A szóvivő az Izrael állam ellen bevezethető szankciók lehetőségével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a korlátozó intézkedésekről csakis a tagállami minisztereket tömörítő Tanács dönthet, mind a 27 tagállam egyhangú konszenzusa által. Megjegyezte, hogy mostanáig egy tagállam sem vetette fel a szankciók bevezetését.

Szankciók meghozatala nem tartozik az uniós irányelvekhez, csupán egy eszköz, amit akkor vethet be az EU az összes tagállam egyetértésével, ha a diplomáciai erőfeszítések már nem segítenek a helyzet javításában

- húzta alá.

Hozzátette még, hogy az unió kitart korábbi álláspontja mellett, és határozottan elítéli az illegális izraeli telepesek tevékenyégét, és a palesztinok kilakoltatását a megszállott területen, mivel azok összeegyeztethetetlenek a nemzetközi joggal, továbbá ellehetetlenítik az 1967-es határokon nyugvó két állami megoldás megvalósítását.

gme
varga mihály etp
forint191231
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
GettyImages-1211246429 (10)

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
ebrahim raiszi iran