vakcina
Globál

Kifogytak a vakcinából, nemzetközi segítséget kér három ország

MTI
Banglades, Nepál és Srí Lanka bejelentette pénteken, hogy gyakorlatilag kifogytak a koronavírus elleni vakcinákból, és abban reménykednek, hogy Kína és Oroszország kisegíti majd őket, hogy szembe tudjanak szállni a járvány újabb pusztító hullámával.

Indiában és a vele szomszédos országokban rekordokat döntött a koronavírus áldozatainak száma az utóbbi hetekben. Miután India - saját nehéz helyzetére hivatkozva - áprilisban leállította a területén előállított vakcinák exportját, komoly oltóanyaghiány alakult ki a térség országaiban.

A 168 milliós lakosú Bangladesnek nagyjából egymillió dózis - a brit-svéd AstraZeneca és a kínai Sinopharm által gyártott - oltóanyaga van jelenleg, és mintegy 100 ezer adag Pfizer-vakcinát várnak még az országba hamarosan. A kormány szerint ezeket az oltóanyagokat napokon belül mind felhasználják.

Harmincmillió dózis AstraZeneca-vakcina érkezett volna Indiából az eredeti tervek szerint, de ebből csak hétmilliót szállítottak le azelőtt, hogy India leállította az oltóanyagok kivitelét. A dakkai kormány ezért kapcsolatba lépett Kínával és Oroszországgal, hogy onnan szerezzen be koronavírus elleni oltóanyagokat, illetve tárgyalni próbál olyan nyugati országokkal is, ahol fel nem használt AstraZeneca-készletek vannak.

Kína dakkai nagykövete viszont a bdnews24 helyi hírportál jelentése szerint azt közölte, hogy Kína Bangladesbe legkorábban decemberben tudna oltóanyagot szállítani, mert már olyan sok más ország áll sorban kínai vakcinákra várva.

Nepálban mintegy 1,5 millió ember vár arra, hogy megkapja az AstraZeneca-oltás második adagját, de az indiai szállítmányok leállása miatt ez bizonytalanná vált. Jelenleg Sinopharm-vakcinával oltanak, de a készletük rohamosan fogy.

A 21 milliós Srí Lankának 115 ezer adag AstraZeneca-oltóanyaga van jelenleg, lassították az oltókampányt, így naponta átlagosan 15 ezer embert oltanak be. A hatóságok közlése szerint több országgal tárgyalnak, hogy pótolják a kiesett vakcinaszállítmányokat. Indiából eredetileg 13,5 millió dózis AstraZenecára számítottak.

Srí Lankán most a 600 ezer dózist tartalmazó Sinopharm-készletet is felhasználják, és abban bíznak, hogy Oroszországból és Kínából a jövőben összesen 26 millió adag vakcinát kaphatnak.

Címlapkép: Getty Images

oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
oroszország koronavírus járvány