FONTOS Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket
 
Előfizetői tartalom

Az megvan, hogy a Szovjetunió is megpróbált belépni a NATO-ba?

Portfolio
A NATO és a Varsói Szerződés alapvetően meghatározta a hidegháború dinamikáját, amelyet elsősorban a Szovjetunió és az Egyesült Államok szembenállása testesített meg. A nagyhatalmak egymással fenntartott viszonya a hidegháború alatt azonban váratlan fordulatokat is tudott produkálni. Ezek közé sorolható a Szovjetunió arra tett kísérlete, hogy felvételt nyerjen a NATO-ba. Bár a próbálkozás nem járt sikerrel, a szovjetek lépése sokat elárulhat a hidegháborús események mögött megbúvó nagyhatalmi érdekekről.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, ismertebb nevén a NATO történelmi szerepet játszott a hidegháború alatt, mint a világ legjelentősebb katonai szövetsége a Varsói Szerződés mellett és működik a mai napig is. Bár a NATO már 1949-ben megalakult, a kommunista országok katonai szövetségét, a Varsói Szerződést csak hat évvel később, 1955-ben hozták létre. Joggal merül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés