annalena baerkbock nemetorszag
Globál

Brutálisan visszaesett a Zöldek kancellárjelöltjének népszerűsége

MTI
Egyetlen hónap alatt támogatói több mint egyharmadát elveszítette a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő német ellenzéki Zöldek kancellárjelöltje - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

A ZDF országos köztelevízió megbízásából rendszerint havonta készített Politbarometer nevű kutatás új adatai szerint a német választók 28 százaléka tartja alkalmasnak a kancellári tisztségre a Zöldek jelöltjét, Annalena Baerbockot. Egy hónappal korábban, május elején még 43 százalék volt ez az arány.  

A Zöldek legfőbb vetélytársa a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, amelynek jelöltjét, Armin Laschetet a németek 43 százaléka tartja alkalmasnak a kancellári tisztségre. Ez 6 százalékpontos emelkedés a májusi 37 százalékhoz képest.

A harmadik jelölt, a szociáldemokrata (SPD) Olaf Scholz - aki pártja alacsony támogatottsága miatt a legkisebb valószínűséggel szerzi meg a tisztséget - a választók 48 százaléka szerint alkalmas kancellárnak. Ez ugyancsak 6 százalékpontos erősödés az egy hónappal korábbi 42 százalékhoz viszonyítva.

Annalena Baerbock 2013 óta a Bundestag tagja, 2018 óta a Zöldek társelnöke és a párt első kancellárjelöltje. A szövetségi politika első vonalában eltöltött három évben a maximalista, mindig felkészült, talpraesett és a gyereknevelést a munkával példásan összeegyeztető politikus képe alakult ki róla.

Ezen a képen több repedés keletkezett, amióta áprilisban pártja megtette kancellárjelöltnek, és a sajtó elkezdte fokozott figyelemmel követni tevékenységét és vizsgálni pályafutása korábbi szakaszait.

Botlásainak sorába tartozik például, hogy kiderült, 2018 óta rendre elfelejtette bejelenteni a Bundestag igazgatóságánál a képviselői fizetése mellett szerzett jövedelmét, amelyre a társelnöki tisztséghez kapcsolódó pótlékok révén tett szert.

Az utóbbi napokban leginkább a hivatalos életrajzában kimutatott pontatlanságok miatt bírálták. A német sajtóban bemutatott véletlen vagy szándékos tévedések miatt a dokumentum több részét módosítani kellett, például jelezték, hogy nem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságában (UNHCR) visel tagságot, hanem az UNO-Flüchtlingshilfe nevű egyesületben, amely az UNHCR-nek szervez pénzgyűjtő akciókat Németországban.

Annalena Baerbock tekintélyének gyengülésével együtt a Zöldek támogatottsága is visszaesett.

A párt tavasszal hetekig valamennyi kutatóintézet felméréseiben vezetett, május végén, június eleje óta viszont már minden közvélemény-kutatásban ismét a CDU/CSU mögött áll. Ezt mutatta ki a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet is, amely 1977 óta készíti a Politbarometer-felméréseket a ZDF megbízásából.

Új adatai szerint a CDU/CSU a szavazatok 28 százalékára számíthatna, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás. A jobbközép pártszövetség 4 százalékponttal erősödött május második fele - a pártok támogatottságát mérő legutóbbi adatfelvétel - óta.

A Zöldek 22 százalékon állnak, az előző mérés óta 3 százalékponttal gyengültek.

A Bundestag többi pártjánál nincs számottevő mozgás. A CDU/CSU-val kormányzó SPD egy százalékponttal erősödve a választók 15 százalékának támogatására számíthat. Az ellenzéki oldalon a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 11 százalékon, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 7 százalékon, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 10 százalékon stagnál.

Címlapkép forrása: Sean Gallup/Getty Images

búza
forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
mnb_jegybank_felügyelet_shutter

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
ebrahim raiszi iran